Stala izgradnja vodovodnog ogranka

Muke mještana naselja Kosi u Viškovu: Nikako do ulaza u kuću

Andrej Petrak

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Reagirali su iz Općine Viškovo i iz KD-a ViK, pa je izvođač radova GPP Mikić zatrpao iskopane rupe. No, otad je stanje više-manje nepromijenjeno



VIŠKOVO  Tri mjeseca od početka izgradnje vodovodnog ogranka u naselju Kosi u Viškovu radovi stoje ili se, u najboljem slučaju, tek puževim koracima pomiču. Počela je i škola, a stanovnici još uvijek jedva dolaze u svoja dvorišta i svoje kuće. Štogod im zatreba za kuću na ruke nose uzbrdo po razdrdanom i raskopanom pješčanom putu punom rupa, svemu što je ostalo od pristupne ceste do njihovih domova, nakon što je GPP Mikić početkom ljeta ondje počeo kopati, zahvaljujući najjeftinijoj ponudi na javnom natječaju Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija. Uskoro će i prve ozbiljnije kiše pa se stanovnici s pravom pitaju u kakvom će tek tad cesta biti stanju, s obzirom na to da je nedavna jača kiša odnijela sav pijesak nizbrdo pa su iz Mikića došli i to ponovo brže-bolje zatrpali. Na cijeloj trasi u Kosima prekjučer, usred radnog dana, nije bilo niti jednog radnika niti mehanizacije. Ovakvo stanje vlada već tjednima, ističe stanovnik Kosi Marin Morić.


– Pojavi se par radnika, premjeste dvije cigle, pa opet odu. Radovi su došli u fazu da se cesta može asfaltirati, ali izgleda da u Mikiću nemaju nikog poslati da se šahte riješe do kraja. Nitko ništa ne reagira. Jednako stanje kao i u Kosima je i u obližnjim Brnčićima i Turkima. Sve je raskopano, a izvođač očito nema dovoljno ljudstva i kapaciteta da bi sve pokrio, objašnjava Morić.


Do pred par dana stanovnici te ulice nisu mogli ni autom ući u svoja dvorišta, no onda se pojavilo par radnika i postavilo nekakvu čeličnu ploču po kojoj automobil može proći. Da bi situacija bila gora, zbog stanja ceste, Čistoći je otežano skupljanje komunalnog otpada, koji se gomila u bajama.




– Svi parkiramo auto dolje uz samu glavnu cestu, gdje parkirnih mjesta ionako nema. Djeci je sad počela škola i moraju pješačiti po toj cesti, koja nema nogostupa, kao što je slučaj na gotovo cijelom području Viškova. Sad su na toj istoj cesti parkirana i vozila i pitanje je samo dana kad će se nešto nekome desiti, upozorava Morić.


Posebno grozno stanovnicima je bilo tijekom prvih mjesec dana radova, kad je cesta bila doslovno raskopana po sredini cijelom dužinom. Iskopi za vodu i plin tad su im potpuno bili onemogućili pristup kućama i stanovima automobilom, a i pješke je, dodaje Morić, to bilo jedna izvedivo, jer su bili ostavljeni tek uski, strmi i skliski prolazi. Stanovnici su se tad pobunili, reagirali su iz Općine Viškovo i iz KD ViK-a, pa je izvođač radova nedugo nakon toga zatrpao iskopane rupe.


 No, otad je stanje više-manje nepromijenjeno, kaže naš sugovornik. Prema informacijama KD Vodovod i kanalizacija izgradnja 1.160 metara dugog vodovodnog ogranka u Kosima počela je 16. ožujka, a ugovoreni rok trajanja radova je 12 mjeseci. Uz izabranog izvođača GPP Mikić iz Omišlja, posao nadzora i koordinatora na radu povjeren je House d.o.o. iz Rijeke, a ukupna vrijednost  nabave materijala, izvođenja radova i obavljanja nadzora nad njima, uključujući usluge koordinacije provođenja zaštite na radu, iznosi 1.300.000 kuna, bez PDV-a.