Čeka se nasljednik

Mierzewskom i službeno okončan mandat: Idućeg tjedna imenovanje novog predsjednika uprave Luke Rijeka

Marinko Glavan

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Kao najizgledniji kandidat za novog predsjednika uprave već se dulje vrijeme spominje Duško Grabovac, trenutno član Nadzornog odbora imenovan od mirovinskih fondova koji zajedno drže oko trećine vlasničkog udjela Luke Rijeka



RIJEKA Iako je jučer i službeno istekao mandat Jedrzeju Mierzewskom koji je ostavku na mjesto predsjednika uprave Luke Rijeka d.d. podnio 19. ožujka, Nadzorni odbor još nije imenovao njegova nasljednika. Predsjednik Nadzornog odbora Alen Jugović potvrdio nam je da će odluka o imenovanju novog predsjednika uprave biti donesena na sjednici Nadzornog odbora idućeg tjedna.


Iduća sjednica Nadzornog odbora Luke Rijeka d.d. planirana je za sljedeći tjedan, a na njoj bi se trebale donijeti sve potrebne odluke vezane uz kadrovska rješenja i daljnje funkcioniranje Uprave Luke, kazao je Jugović, ne želeći službeno komentirati moguće kandidate za novog predsjednika uprave, već je samo kratko poručio kako će javnost biti promptno obaviještena, čim odluke budu donesene.


Kao najizgledniji kandidat za novog predsjednika uprave već se duže vrijeme spominje Duško Grabovac, trenutno član Nadzornog odbora imenovan od mirovinskih fondova koji zajedno drže oko trećinu vlasničkog udjela Luke Rijeka. Grabovac, kako smo već pisali, na naš upit nije potvrdio da mu je ponuđeno mjesto predsjednika uprave, ali nije to ni demantirao.




Zanimalo nas je i tko u trenucima kad je Luka Rijeka bez predsjednika uprave, ima pravo legalno zastupati društvo, a Jugović odgovara kako to pravo, prema Staututu ovog trgovačkog društva, imaju zajednički preostala dvojica članova uprave Tomislav Kalafatić i Bartolomiej Pastwa, kojima u ovlastima upisanim na Trgovačkom sudu stoji da mogu zastupati društvo zajedno s predsjednikom ili još jednim članom uprave.


Uprava Luke Rijeka d.d. koja se u ovom trenutku sastoji od dva člana uprave može voditi poslove društva Luka Rijeka d.d. te zastupati društvo u skladu s ovlastima za zastupanje predviđenim Statutom društva Luka Rijeka d.d. i upisanim u sudskom registru nadležnog trgovačkog suda. Odredbama članka 20. st. 2. Statuta predviđeno je da članovi Uprave zastupaju društvo skupno i to predsjednik Uprave zastupa skupno s još jednim članom Uprave, član Uprave zastupa skupno s još jednim članom Uprave ili predsjednikom Uprave, te time dva člana Uprave mogu skupno valjano zastupati društvo, objašnjava Jugović.


Mierzewski je ostavku na mjesto predsjednika uprave podnio na sjednici Nadzornog odbora, 19. ožujka, a na sjednici Nadzornog odbora, a prethodilo joj je iskazano nezadovoljstvo suvlasnika Luke rezultatima poslovanja, odnosno pada prometa Luke Rijeka, koja je prošle godine zabilježila ukupan promet od 2.534.422 tona, odnosno jedan posto manje nego godinu ranije, uz pad prihoda od oko 11 milijuna kuna.


Generalni teret pao je u 2018. godini, početkom koje je Mierzewski stupio na dužnost, za 17 posto, kontejnerski promet (u dijelu koji se odnosi na Luku Rijeka, bez kontejnerskog terminala Brajdica, odnosno tvrtke Jadranska vrata) smanjen je za 16 posto, a promet drva smanjen je za tri posto. Ukupno je statistiku donekle popravio tek rasuti teret s rastom od sedam posto, no to nije bilo dovoljno da Mierzewski ostane na poziciji predsjednika uprave.