Dječji vrtić

Mala škola u 250 sati: Od 8. do 12. siječnja prijave za upis

Ingrid Šestan Kučić

U centrima Sušak i Potok program predškole provodit će se od 9 do 12 sati, dok će se u centrima Turnić, Maestral i Zamet provoditi od 16 do 19 sati



RIJEKA Za djecu koja nisu obuhvaćena redovitim programom predškolskog odgoja i obrazovanja, a u godini su prije upisa u osnovnu školu, odnosno rođena su do 31. ožujka 2012. godine, Dječji vrtić Rijeka će od 8. do 12. siječnja 2018. godine zaprimati prijave za upis u program predškole.


Prijave će se zaprimati svaki dan u vremenu od 12 do 16, a iznimno u utorak do 18 sati i to za Centar Zamet u Podcentru Zamet, za Centar Potok u Podcentru Potok, za Centar Sušak u Podcentru Morčić, za Centar Turnić u Podcentru Mavrica te za Centar Maestral u Podcentru Kvarner. Program predškole ukupno traje 250 sati, a taj fond sati polaznici će odrađivati od 1. veljače do 30. svibnja tako da će se u tri centra predškolskog odgoja program provoditi svakodnevno od 16 do 19 sati, a u dva centra u jutarnjem terminu.



Kao i prijašnjih godina Dječji vrtić Rijeka i ove je godine uoči upisa proveo kampanju među roditeljima djece pripadnika romske nacionalne manjine, a za tu svrhu tiskani su i posebni letci kako bi se roditelje potaknulo na uključivanje djece u obavezan program. Djeca pripadnici romske nacionalne manjine i djeca kojima hrvatski jezik nije materinski jezik, a čiji roditelji žele dijete upisati u prvi razred osnovne škole po propisima kojima se uređuje odgoj i obrazovanje u osnovnoj školi, mogu se uključiti u program predškole i dvije godine prije polaska u osnovnu školu. Međutim, iako je unatrag nekoliko godina takve djece bio poveći broj, ravnateljica navodi da su djeca romske nacionalnosti sada u većem broju integrirana u redovan program.




– Prije tri godine napravili smo redovan iskorak kada smo proveli veliku kampanju u suradnji s predstavnicima romskih udruga te smo u redovan program uključili 30 djece romske nacionalnosti. Ove godine takve je djece 40 u redovnom programu pa ne očekujemo veći broj prijava za program predškole.



– U centrima Sušak i Potok program predškole provodit će se od 9 do 12 sati, dok će se u centrima Turnić, Maestral i Zamet provoditi poslijepodne. Očekujemo da će u svakom centru biti dvadesetak prijavljene djece te da će kao i prijašnjih godina na razini Dječjeg vrtića Rijeka taj program pohađati stotinjak predškolaca, navodi ravnateljica Davorka Guštin.


Programom predškole se svakom djetetu u godini dana prije polaska u osnovnu školu želi osigurati optimalne uvjete za razvoj i unapređivanje vještina, navika i kompetencija te stjecanje spoznaja i zadovoljavanje interesa koji će mu pomoći u prilagodbi na nove izazove u školskom okruženju. Osnovna zadaća programa je razvijanje i unapređivanje tjelesnih, emocionalnih, socijalnih i spoznajnih potencijala djeteta te poticanje komunikacijskih vještina potrebnih za nove oblike učenja.


Specifični ciljevi su razvoj osnovnih vještina i sposobnosti kao što je vođenje brige o samome sebi te unapređivanje socijalnih vještina, učiti kako učiti, razvijanje predčitačkih, predmatematičkih i grafomotoričkih vještina, razvoj suradničkih odnosa u grupi djece te razvoj vještina dogovaranja i grafomotoričkih vještina, razvoj suradničkih odnosa u grupi djece te razvoj vještina dogovaranja i pridržavanja pravila. Pored svakodnevnih aktivnosti u vrtiću, programom su predviđeni i ostali sadržaji poput izleta, posjeta kazalištu i izložbama, kulturnim manifestacijama, posjet knjižnici, sportskim priredbama, terenima i slično.Nositelji programa su stručnjaci za rani i predškolski odgoj i obrazovanje – odgojitelji u suradnji s članovima stručnih timova.