Veliki jubilej

Kraljevičani ponosni: Obilježena 240. godišnjica školstva u tom mjestu

Biljana Savić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Županija kao osnivač čini svoje, ali i mi kao Grad radimo sve što možemo, osigurali smo produženi boravak, besplatne udžbenike još dok ih nije plaćala država, imamo logopeda i sve što učenicima olakšava rad, kazao je gradonačelnik Dalibor Čandrlić



Teško da ikoji građanin Kraljevice nema poveznicu s tamošnjom osnovnom školom, jer, ako je ne pohađa ili je nikad nije pohađao, pohađaju je njegova djeca ili unuci, a možda je tamo proveo svoj radni vijek ili još uvijek u njoj radi. Zato je bilo jako, jako malo mjesta za ulazak u jednu od učionica Osnovne škole Kraljevica u kojoj je jučer bila svečana sjednica u povodu velikog, velikog jubileja – 240 godina organiziranog školstva u Kraljevici. Susreli su se bivši i sadašnji učenici i učitelji, bili su tu oni koji su nekad bili u klupama ili ispred klupa, a neki u obje uloge.


U publici, a ni među govornicima, nije bilo donedavnog legendarnog ravnatelja ove škole Zrinka Tijana, koji je ove godine otišao u mirovinu, a ravnateljsku fukciju obnašao je od 1992. godine, dakle 27 godina.


Izuzetan kolektiv


Novi ravnatelj Davor Juriša izrazio je ponos na kraljevičke učenike koji postižu zapažene rezultate na raznim školskim natjecanjima.




– Izuzetno smo ponosni na bivše učenike, danas odrasle i uspješne ljude koji svojim uspjesima pronose ime svoje prve škole i svog grada. Ponosan sam i na svoje kolegice i kolege, učiteljice i učitelje koji nesebično podastiru znanje koje upijaju njihovi učenici. Ravnatelj sam kolektiva spremnog na nove izazove i prošlog sam tjedna s ponosom primio pohvalu mentora iz tima »Škola za život« koji su ocijenili da smo izuzetan kolektiv. Ponosni smo i na djelatnike koji su otišli u zasluženu mirovinu nakon što su sebe utkali život ove škole i njenih učenika, kazao je Juriša. Gradonačelnik Dalibor Čandrlić također je jednom bio učenik OŠ Kraljevica i prisjetio se da je učionica u kojoj je sinoć održana svečana sjednica u »njegovo« vrijeme bila kabinet za zemljopis i pozdravio brojne učiteljice s kojima se jučer ponovno susreo.


Zlatna razdoblja


– Županija kao osnivač čini svoje, ali i mi kao grad radimo sve što možemo, osigurali smo produženi boravak, besplatne udžbenike još dok ih nije plaćala država, imamo logopeda i sve što učenicima olakšava rad, kazao je Čandrlić, a zamjenik župana primorsko goranskog Petar Mamula bio je slikovit – neće se, a ni ne smije dogoditi da broj godina škole bude veći od broja učenika – kazao je i podsjetio na energetsku obnovu kraljevičke škole koju je isfinancirala Primorsko-goranska županija. Profesor Dragan Malnar govorio je o povijesti organiziranog školstva u Kraljevici, koje je, dakle, počelo 1779. godine i prošlo i kroz zlatna ali, prvenstveno, teška razdoblja. Škola je srušena bombardiranjima 1943. i 1945. godine, a u Prvom svjetskom ratu služila je kao vojna bolnica.


Puno podataka iznijela je i nekadašnja ravnateljica Ana Popović, koja je bila ravnateljica četiri godine, ali u te četiri godine dogodili su se neki presedani, poput toga da su dobili slijepu učenicu, a nisu imali nikakva iskustva u radu s djecom s takvim poteškoćama. Mnogi su ostali ganuti kad im se obratila bivša razrednica Mirjana Slany, brojne je Kraljevičane naučila pisati i računati radeći u školi 30 godina.


Jučerašnja svečanost se iz škole preselila u Dom kulture i sporta gdje je predstavljena slikovnica »Moja Kraljevica« autorica Bojane Kružić i Maje Mandekić Hajdinić.