Komentar braniteljskih prosvjeda

Komadina “šatorašima”: Prestanite vrijeđati Primorce, oni su bili najbolji branitelji

Tihana Tomičić

Neke ankete su pokazale da građani PGŽ i Istre većinski ne podržavaju braniteljske prosvjede, i odmah su nazvani lošim braniteljima. Takve koji to zaključuju i govore podsjećam da je najveći odaziv na mobilizaciju bio upravo u PGŽ i Istri, kaže Komadina



RIJEKA – Demokracija ne može biti anarhija – komentirao je subotnje braniteljske prosvjede u Zagrebu potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina, koji je vođama prosvjeda poručio da nemaju pravo vrijeđati i omalovažavati građane Primorsko-goranske i Istarske županije.


– Neke ankete su pokazale da građani PGŽ i Istre većinski ne podržavaju braniteljske prosvjede, i odmah su nazvani lošim braniteljima. Takve koji to zaključuju i govore podsjećam da je najveći odaziv na mobilizaciju bio upravo u PGŽ i Istri, kao da smo prvi sudjelovali u naoružavanju Hrvatske, a i većina oružja je prošla kroz luku Rijeka. Toliko o tim uvredama – rekao je Komadina. A druga stvar je – dodao je – da je činjenica da po istraživanjima javnosti podršku braniteljima daju ona područja gdje su građani većinski desnih političkih preferencija. To je očito u direktnoj korelaciji. Građani ovdje ne podupiru prosvjede i većinski su opredjeljeni za lijevi centar, zaključio je.


Novinari su Komadinu na njegovoj redovnoj tiskovnoj konferenciji pitali i treba li ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić dati ostavku nakon što se od monetizacije odustalo.




– Ne treba dati ostavku. A hoće li – to je na njemu, rekao je Komadina.


Poručio je HDZ-ovcima da je licemjerno da sad oni traže ostavku Hajdaša Dončića zbog monetizacije kad se zna da su baš oni bili protiv projekta. “To je zbogom pameti”, poručio im je.


Na upit je li odluka o odustanku od monetizacije autocesta za njega bila nagla ili iznenađujuća, rekao je novinarima da o tome najbolje pitaju samog premijera. “Vjerojatno je procijenio da na referendumu to ne bi prošlo kod građana, pa je onda tako odlučio. Pa i bolje je energiju usmjeriti u pozitivne priče i projekte nego u negativne, koje nemaju podršku”.


S obzirom da je HDZ-ov županijski predsjednik u PGŽ Oleg Butković poručio Komadini i premijeru Zoranu Milanoviću da se prestanu loptati odgovornošću za nerealizirane projekte u ovoj regiji, Komadina mu je poručio da se mogao sam kandidirati za župana ako već tako misli, a ne bacati u vatru druge kandidate. “Nekorektno je i nepristojno komentirati tuđu kuću, a SDP je za Butkovića valjda tuđa kuća”, rekao je Komadina.


Na upit što kaže na činjenicu da je projekt Žuta Lokva na kraju postao HDZ-ov projekt, jer ga se njegov SDP odrekao, Komadina je rekao:


– Pa meni će biti drago da se Žuta Lokva realizira bude li HDZ u prilici obnašati vlast. A bude li baš Oleg Butković ministar prometa, ja mu želim da u 4 godine realizira više nego sam ja uspio u 3 mjeseca koliko sam bio ministar.


Na koncu, Komadina je napokon komentirao i SDP-ov gubitak vlasti u Gradu Rabu, gdje je pobijedio HDZ, rekavši da su za poraz najprije krivi sami kandidati i rapski SDP, a tek potom stranka u cjelini ili Vlada.


– Kad izgubite izbore, svi nastoje ne biti krivi. Ali uvijek je isto: uvijek si si u prvom redu za poraz sam kriv, uvijek je kriv kandidat i njegova lokalna organizacija. A tek onda na građane utječe i opća percepcija i opći rejting stranke – zaključio je.