Podrška Istranima

Komadina: Ipsilon mora ići do Matulja, rješavanje uskih grla podupire i EU

Tihana Tomičić

Svi smo svjesni da je poprečna povezanost PGŽ u smjeru zapad-istok loša, bilo da je riječ o Istri, Sloveniji ili Lici. Imamo samo riječku zaobilaznicu koja »glumi« autocestu, i sigurno da bi puni profil Ipsilona bio važan, kaže Komadina



RIJEKA –  Župan Zlatko Komadina podržao je zahtjeve da se gradi nastavak punog profila Istarskog ipsilona od Pazina do Matulja, a misli i da ima rješenje za činjenicu da bi Europska komisija tu investiciju tretirala kao novi rast javnog duga Hrvatske, što je zapravo od strane Europe zabranjeno za Hrvatsku


– Svi smo svjesni da je poprečna povezanost PGŽ u smjeru zapad-istok loša, bilo da je riječ o Istri, Sloveniji ili Lici. Imamo samo riječku zaobilaznicu koja »glumi« autocestu, i sigurno da bi puni profil Ipsilona bio važan i gospodarski i turistički s obzirom da Istra i PGŽ čine 50 posto hrvatskog turističkog prometa. Zato smatram da bi Vlada, ako prihvati produženje koncesijskog ugovora  s BINA Istrom, trebala uvjetovati gradnju kompletnog Ipsilona, ne samo od Pazina do tunela Učka nego svakako i drugu cijev tunela, sve do Matulja – kaže Komadina.


Po njemu, treba iskoristiti činjenicu da bi upravo EU pravila pomogla u razgovorima s Europskom komisijom o tome – naime, EU dopušta cestogradnju kad su u pitanju uska prometna grla, pogotovo na međunarodnim pravcima, a sigurno je da se problem nedostajuće zapad-istok trase od Slovenije prema Hrvatskoj i PGŽ može kompenzirati jačanjem Ipsilona, misli župan Komadina. Uz to, gradnja druge tunelske cijevi je i sigurnosno važna – ljetni promet to traži, jer tunel s ljetnim brojkama prometa postaje nesiguran sa samo jednom cijevi, i to bi EU sigurno isto uvažila, kaže Komadina.




Svjesni smo, kaže, onoga što tvrdi ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić, da je ugovor sa sadašnjim koncesionarom za Hrvatsku loš jer je riječ o tzv. negativnoj koncesiji, ugovoru u kojem država plaća razliku potrebnog prometa za opravdanost koncesije, ali kvalitetan aneks ugovora mogao bi biti rješenje. Zato je vrijedno razmotriti zahtjeve iz Istre, poručio je Komadina, očito time dajući potporu zahtjevima IDS-a za nastavak suradnje unutar Kukuriku koalicije.