Gastro manifestacija

Kobasica Open u Čavlima: Kolindin brat Branko Grabar ima najbolje pečene kobasice

Sanja Gašpert

Frenki Fućak među prvima je čestitao Branku Grabaru / Foto S. JEŽINA

Frenki Fućak među prvima je čestitao Branku Grabaru / Foto S. JEŽINA

Najbolju kuhanu kobasicu pripremio je Siniša Žigrović iz Čavala koji sa Sandrom Frankom dijeli i drugo mjesto u kategoriji pečenih kobasica. Treće mjesto u pečenim kobasicama osvojio je Loris Maršanić iz Čavala.  Sandro Frank drugi je i u kategoriji kuhanih kobasica, a treći opet Branko Grabar



ČAVLE Branko Grabar iz Rijeke ima najbolje pečene kobasice, a Siniša Žigrović iz Čavala najbolje kuhane kobasice, na osmom Kobasica openu, natjecanju u najboljoj pečenoj i kuhanoj kobasici, održanom sinoć u Buffetu Pomorac u Čavlima, u organizaciji Turističke zajednice općine Čavle i Buffeta Pomorac. Drugo mjesto u kategoriji pečenih kobasica dijele Siniša Žigrović iz Čavala i Sandro Frank iz Viškova, dok je treće mjesto osvojio Loris Maršanić iz Čavala. U kategoriji najboljih kuhanih kobasica drugi je ponovno Sandro Frank, a treći ponovno Branko Grabar. Inače, Branko Grabar brat je hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a njegov uspjeh i ne čudi kada se zna da potječe iz poznate grobničke mesarske obitelji, pa mu spravljanje kobasica sigurno nije strano.


Foto Silvano JEŽINA


Foto Silvano JEŽINA



Ukupno je šesnaest natjecatelja s područja Grobnika, Rijeke, Matulja, Grižana i Triblja sudjelovalo u tradicionalnoj gastronomskoj manifestaciji, održanoj osmu godinu zaredom.


Popularna delicija




– Kobasica je delicija koja je popularna kod domaćih ljudi, a tradicija pripreme je jako duga u ovom kraju, gdje ljudi oduvijek rade kobasice. Manifestacija je počela kao razmjena iskustava između nekoliko Grobničana, koji su željeli vidjeti čija je kobasica najbolja i s godinama se proširila, tako da nam sada dolaze ljudi i iz okolice. Prigoda je to da pokažu svoje kobasice, degustiraju kobasice jedni drugih, razmjene iskustva, jer svatko to radi na svoj način. To je postala i jedna vrsta ugodnog druženja, a sama manifestacija prepoznatljiva domaća fešta, kazao je Ivan Salamon, direktor Turističkog ureda TZ Čavle.



Nagradna igra


Organizatori su ove godine uveli i jednu novinu, a to je bila nagradna igra »Pogodi kuliko komadi kobasic je va škatuli«. U zatvorenoj kutiji bilo je spremljeno ukupno 27 raznih vrsta kobasica, a pobjednik je onaj tko pogodi njihov točan broj, i koji za nagradu kobasice nosi doma. Pobjedu su odnijeli Vilko Miklić, Rajko Žeželić i Robert Tomić, koji su ravnopravno podijelili kobasice na tri jednaka dijela. U nagradnoj igri sudjelovalo je 50 natjecatelja.



Vlasnica Pomorca, Grozdana Rak, smatra ovu manifestaciju hvalevrijednom, jer pokazuje jednu vrstu običaja i tradicije.


– Zadovoljna sam da se tradicija nastavlja, naši ljudi rade kobasice doma i ovo je prigoda da ih se degustira. Veseli me da se manifestacija održala tolike godine i želim joj još puno godina održavanja, istaknula je Rak.


Zaduženi za kuhanje i pečenje kobasica i ove su godine bili Ivan Broznić Šimunetić i Radoslav Rak, jedan za kuhane, a drugi za pečene kobasice.


– Za svaku kobasicu mijenjam vodu, jer svaka ima svoj sastojak koji je čini posebnom, a potom ih kuham dvadesetak minuta, dok se pečene peku petnaestak minuta. Važno je da su kobasice napravljene po starinski, s domaćim sastojcima, kazao je Ivan Broznić, koji je s Radoslavom Rakom i pokrenuo manifestaciju što se održala do današnjih dana.


Zašto ne probati


Željko Crnić iz Grižana treću je godinu sudionik, a prijašnjih su godina njegove kobasice odnosile neke od nagrada.


– Sviđa mi se ova manifestacija, zato sam i tu. Volim ljude i druženja, a kako sam radim kobasice, rekao sam zašto ne probati. Nadam se da ću doći i dogodine, kazao je Crnić.


Sudački tim ove su godine činili Fran Juretić, Jasminka Juretić, Damir Begić, Tomo Frlan, Nikola Vrančić i Đurđica Cvjetković.


– Ocjenjujemo, od 1 do 10, okus, pečenost, kuhanost, začin, kao i izgled kobasice. Kobasica kojoj članovi dodijele najviše bodova je »pobjednik«. Neke su kobasice bolje pečene, a neke kuhane, iako su od istog proizvođača, napravljene od istih sastojaka. Inače, smatram da je manifestacija odlična, baš prava za ovo doba godine, kazao je predsjednik Sudačkog tima Damir Begić.