Kontroverzni svećenik u novoj akciji

Kastavski župnik Franjo Jurčević zabranio izložbu zbog “golotinje”

Andrej Petrak

Gole ženske ne mogu biti izložene u kapelici Sv. Trojice. Jesu li oni normalni?  Neka nađu  drugi prostor  pogodan za te spodobe, pojašnjava svoj čin župnik Franjo Jurčević. Velika je ovo sramota za Kastav koji se promovira kao grad kulture, kažu u Udruzi KKL, organizatoru Kastafskog kulturnog leta 



KASTAV Kastavski župnik Franjo Jurčević skinuo je sa zida i sakrio od pogleda umjetničke autoportrete triju umjetnica Marije Koruga, Monike Meglić i Melinde Šefčić, postavljene u Galeriji Sv. Trojice, užasnut »golotinjom« izloženom u katoličkoj kapelici, zapravo službenom galerijskom prostoru Republike Hrvatske. U udruzi KKL, organizatoru Kastafskog kulturnog leta podjednako su užasnuti činom cenzure kastavskog župnika, koji je bez presedana u desetogodišnjem izložbenom programu KKL-a. Najavljuju da će u potpunosti odustati od izložbi u prostoru Galerije Sv. Trojice, podignute u  15. stoljeću, kao dvorske crkve tada vladajuće obitelji Walsea, sad zaštićenom spomeniku kulture. 


Upitna licenca


Zajednička izložba triju umjetnica »Ženski autoportreti – upisivanje tijela« otvorena je u utorak u sklopu izložbenog programa KKL-a. Župnik Jurčević tad je pogledao izložbu i očito mu se nije svidjela. Kako kaže tajnik udruge KKL Renato Stanković, župniku je posebno zasmetao umjetnički autoportret umjetnice Marije Koruga, na kojem se vidi obnaženi gornji dio tijela, uključujući grudi. No, to je umjetnički prikaz, ističe Stanković.


– Velika je ovo sramota za KKL, ali i cijeli grad koji se promovira kao grad kulture, jer ispada da postoji tiha cenzura što se tiče umjetnina koje bi trebale biti prikazane u zaštićenom kulturnom dobru. Crkva Sv. Trojice nije posvećena i nema crkvenu funkciju. Prikaz na autoportretu Marije Koruga nije ništa eksplicitniji od Adama i Eve, koji su izloženi poprilično obnaženi u praktički svakoj crkvi, kaže Stanković.




Napominje da su u KKL-u htjeli izgladiti cijelu situaciju sa župnikom i vidjeti što se može napraviti, jer u interesu im je da se izložbe nastave.


– KKL već deset godina organizira izložbe u Galeriji Sv. Trojice, mnoge od njih bile su čak i puno provokativnije od ove koja je toliko zasmetala župniku. Riječ je o službenom galerijskom prostoru Republike Hrvatske. Dobili smo licencu na pet godina i moramo u Galeriji Sv. Trojice održati određeni broj izložbi. Moguće je da ćemo sad zbog cijele situacije izgubiti tu licencu, kaže Stanković.On  ističe da Grad Kastav nema nikakve veze s cijelom situacijom, jer ovo je isključivo stvar kulture i onih koji se bave kulturom u Kastvu.


 – Suočeni smo s crkvenim svjetonazorom koji ne bi trebao imati bilo kakvog utjecaja  u pogledu umjetnosti. Poštujemo crkveni svjetonazor, jasno da nekim stvarima nije mjesto u crkvi. No,  i Vincent iz Kastva također je slikao gole ljude po crkvama. Ispada da je u Srednjem vijeku bilo manje cenzure nego sad, kaže Stanković.


Ultimatum KKL-u


Unatoč pokušajima organizatora da smire situaciju, Jurčević je ušao u prostor, okrenuo sve umjetnine prema zidu obrnuto, tako da su skrivene od pogleda i izdao  ultimatum KKL-u da sve slike maknu do petka u 21 sat, ili će ih u subotu ujutro naći pobacane na Trgu Lokvina ispred Galerije.

– I malo dijete zna da gole ženske ne mogu biti izložene u kapelici Sv. Trojice. Jesu li oni normalni? Onaj koji je to odobrio i postavio mene nije pitao za odobrenje.  Neka nađu neki drugi prostor koji je pogodan za te spodobe. Neka te glupe umjetnice to stave u kupleraj ili u svoje spavaće sobe, a ne u kapelicu. Rekao sam im to odmah u utorak, upozoravao ih sve ove dane i jučer popodne nisam imao drugo izbora nego okrenuti te šporkarije. Dobili su rok i čekam da maknu slike. Mada, tu sprdnju što je izložena sigurno ne bi primili ni na smetlištu Marišćina, kaže župnik Jurčević.


 S druge strane, umjetnica Marija Koruga spušta lopticu na zemlju.


– Generalno, bez panike, to je samo slika, kaže Koruga.


 Njezina kolegica Melinda Šefčić poručuje da se nikad dosad nisu susreli s ovakvim slučajem cenzure i inkvizicije nad izloženim radovima.


– Razmišljala sam o tome hoćemo li izazvati kakve reakcije. Palo mi je to napamet kad smo postavljali izložbu jer moj je rad projiciran na oltar. No, naša je izložba prošla na međunarodnom žiriranom natječaju za izlaganje baš u tom prostoru i naravno da nismo mogli ni očekivati da će se dogoditi nešto ovakvo. Ako mu smeta »golotinja u crkvi«, župnik bi trebao pogledati Sikstinsku kapelu i ono što je Michelangelo radio. Uostalom, naši radovi nisu nimalo eksplicitni u seksualnom smislu. Vezani su uz duh i tijelo, a i religija govori o spoju tih dviju stvari. Riječ je o umjetničkom prikazu tijela i svakome tko je došao na izložbu i pogledao radove, jasan je naš umjetnički koncept, objašnjava Šefčić.


Potraga za prostorom


Franjo Jurčević poručuje da ubuduće ni jedna jedina izložba u galeriji Sv. Trojice neće biti moguća bez da on osobno prethodno vidi o čemu se radi.


– Pogotovo to vrijedi za izložbu zakazanu za 29. lipnja o kojoj pojma nemam što i kako će izgledati i predstavljati. Prije nekoliko godina osobno sam kao župnik dogovorio s predstavnikom Gradske uprave da prostor kapelice Sv. Trojice može poslužiti i kao prostor za kulturne izložbe. Tom prigodom bilo je dogovoreno da će se strogo poštovati sakralni karakter kapelice i da se ni u kojem slučaju na tim izložbama neće oskvrnjivati taj karakter. Posljednjom izložbom teško je narušena i povrijeđena svetost ove kapelice. Stvar je ozbiljna: golotinji nije mjesto u sakralnim objektima, poručuje Jurčević, koji je o cijelom slučaju pisao na svom blogu.


Stanković najavljuje da će udruga KKL na sastanku najvjerojatnije donijeti odluku da odbija daljnje korištenje prostora kapelice Sv. Trojice odsad pa nadalje, ako su prinuđeni raditi pod ovim uvjetima. U Udruzi KKL trenutno traže drugi adekvatni prostor.

– Kad u tome uspijemo namjera nam je, u čemu su nas podržale i umjetnice, izložbu »Ženski autoportreti – upisivanje tijela« također postaviti sa slikama okrenutim otraga, kako bi poslali poruku protiv cenzure umjetnosti, kaže tajnik udruge Renato Stanković.