PGS naručio istraživanje javnosti

Izborne ankete: Prolaze i PGS i Ladonja, HDZ-u dva, a Kukuriku savezu 10 mjesta

Tihana Tomičić

Ako bi se rezultat ankete ostvario, tada bi PGS za sebe povratio parlamentni status, i u Sabor bi ušao predsjednik stranke i nositelj liste Darijo Vasilić



RIJEKA –  Parlamentarni izbori u 8. jedinici mogli bi ovoga puta biti vrlo zanimljivi: PGS je, naime, od agencije Promocija plus naručio istraživanje javnog mnijenja prema kojem proizlazi da će u Sabor iz Rijeke i Istre svakako ući i jedan PGS-ovac, i jedan predstavnik Ladonje, te dva HDZ-ovca i deset kandidata SDP-ove Kukuriku koalicije.


To bi značilo da se može dogoditi da Kukuriku koalicija ponovi svoj uspjeh s lokalnih izbora i dobije i do 60 posto glasova, ali da ipak na kraju dobije jedan mandat manje nego 2007. godine na ovom području.


Ako bi se rezultat ankete ostvario, tada bi PGS za sebe povratio parlamentni status, i u Sabor bi ušao predsjednik stranke i nositelj liste Darijo Vasilić, koji bi istovremeno i ostao gradonačelnikom Krka, jer te dvije dužnosti nisu nespojive.




Anketa je provedena od 12. do 14. srpnja na 1.200 ispitanika u 109 naselja osme jedinice, a izjasnilo se 652 ispitanika koji već imaju formiran stav. Najviše glasova dobiva savez SDP-HNS-IDS-HSU – 58,6 posto, potom savez HDZ-HSS 14,7 posto, Ladonja predvođena Pliniom Cuccurinom 6,1 posto, te koalicija PGS – Nezavisna lista Ljube Jurčića 5,5 posto, što je dovoljno za jedan mandat.


– Iz ovoga vrlo jasno proizlazi da će PGS ponovno biti parlamentarna stranka, kao što je bila od 1992. do 2007. godine – kaže čelnik stranke Darijo Vasilić.


Ističe da su ovi rezultati vrlo slični onima otprije tri mjeseca, gdje je PGS također prelazio prag, a sada se pokazuje da je najava savezništva s Ljubom Jurčićem vrlo dobro percipirana, i odmah se odrazila na rast PGS-a.


– Ako zadržimo pozitivan trend, bit ćemo vrlo zaodovljni, a sigurno će zadovoljni moći biti i građani, koji će dobiti istinske zastupnike svoje regije u Saboru. Zastupnici velikih nacionalnih stranaka u prvom redu zastupaju svoje stranke i svoje lidere, ili sudjeluju u režiranim međusobnim konfliktima, dok regije iz kojih su došli ostaju van njihova fokusa. PGS će biti istinski zastupnik Rijeke i regije – kaže Vasilić.


Po njemu, šteta je što Rijeka od svojih zastupnika nije dobila »Kalmetin sindrom« – odnosno, da nije kapitalizirano prisustvo riječkih zastupnika u Zagrebu.


– Vrijeme je da se postigne suglasnost svih oko zajedničkih razvojnih projekata, umjesto što se oko ravničarske pruge i razvoja riječke luke ne mogu suglasiti niti unutar jedne stranke, SDP-a, a kamoli šire – kritičan je Ivaniš.


U PGS-u su osobito zadovoljni što je percepcija njihovog predsjednika Vasilića također dobra – 22 posto ispitanih ima pozitivan stav o njemu, i to je po njima dobar vjetar u leđa i za stranku.


– Isto tako, već se osjeća i sinergija nakon najava o suradnji s Jurčićem – kaže politički tajnik PGS-a dr. Nikola Ivaniš.


Ističe da će PGS nastupiti i u 7. izbornoj jedinici, koja obuhvaća riječki prsten, a naglašava i kako se u PGS samo u Rijeci u zadnja dva mjeseca učlanilo oko 150 novih članova, čime su vrlo zadovoljni.