Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 4
Sutra: 3° 3° 4
22. siječnja 2019.
Svima isto

IZJEDNAČAVANJE CIJENA Od iduće godine u Rijeci će privatni i gradski vrtići koštati jednako

Foto: Sergej Drechsler
Foto: Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 13. lipanj 2018. u 10:20 2018-06-13T10:20:52+02:00

Od 1. siječnja roditelji djece koja idu u privatne vrtiće plaćat će  kao i roditelji djece upisane u Dječji vrtić Rijeka, a to je 720 kuna. Grad Rijeka uplaćivat će ostatak iznosa do pune mjesečne cijene programa utvrđene u prošloj pedagoškoj godini

RIJEKA Pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Sanda Sušanj najavila je da će od 1. siječnja 2019. godine roditelji čija djeca idu u privatne vrtiće plaćati istu cijenu kao i roditelji djece upisane u Dječji vrtić Rijeka, a to je 720 kuna. Ova odluka operacionalizirat će se kada Gradsko vijeće prihvati program javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju te skrbi o djeci rane i predškolske dobi Grada Rijeke za pedagošku 2018./2019. godinu.

– Ovim Programom definiran je novi način sufinanciranja redovitog programa predškolskih ustanova u vlasništvu drugih fizičkih i pravnih osoba, kojih je na području grada Rijeke ukupno deset. Roditelji s područja grada Rijeke koji upisuju dijete u jedan od vrtića drugih osnivača na području grada Rijeke plaćat će istu cijenu redovitog vrtićkog ili jasličkog programa, bez obzira u koji vrtić će dijete upisati. Na taj način roditeljima će se pružiti mogućnost izbora dječjeg vrtića, a pritom će cijena redovitog programa biti jednaka cijeni u gradskim vrtićima. Roditelji će mjesečno sudjelovati u cijeni redovitog programa iznosom od 720 kuna.

Iznimno, za roditelje koji su u prošloj pedagoškoj godini za redoviti cjelodnevni ili poludnevni program plaćali manji iznos od gore navedenog, njihov udio u mjesečnoj cijeni neće se povećavati. Grad Rijeka uplaćivat će dječjim vrtićima ostatak iznosa do pune mjesečne cijene programa utvrđene u prošloj pedagoškoj godini – pojasnila je Sušanj.

Povećanje

Primjena novog načina sufinanciranja započet će 1. siječnja 2019. godine, a do tada će se redoviti program ranog i predškolskog odgoja sufinancirati istim iznosom po djetetu kao u prethodnoj pedagoškoj godini.

– Grad Rijeka sufinancirat će boravak u vrtiću samo ako oba roditelja i dijete imaju prebivalište na području grada Rijeke. U Proračunu Grada Rijeke za 2019. godinu za sufinanciranje predškolske djelatnosti drugih osnivača osigurat će se oko 6,5 milijuna kuna, što je u odnosu na prethodnu povećanje za oko 1,8 milijuna kuna. Na taj način ćemo povećati obuhvat djece predškolskog uzrasta u vrtićima. Povećali smo kapacitete Dječjeg vrtića Rijeka, ali to je još uvijek nedostatno. Vjerujemo da će se ovaj problem umanjiti prihvaćanjem nove odluke, izjavila je pročelnica Sušanj.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka