Pismo gradonačelniku Rijeke Vojku Obersnelu

Hrvoje Burić od Grada Rijeke zatražio uprizorenje “Dnevnika Ane Frank” u riječkom kazalištu

Tihana Tomičić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

S obzirom na antifašističku prošlost grada Rijeke, a naročito potrebu obrazovanja mlađih generacija koje ne znaju dovoljno o zlu koje su nacizam i fašizam donijeli čovječanstvu, a ujedno i kako bi obilježili  70. obljetnicu kraja II. svjetskog rata, vjerujemo kako ćete s odgovornim osobama u kazalištu naći mogućnosti za izvođenjem predstave, navodi Burić



Gradski vijećnik HDZ-a i potpredsjednik Gradskog vijeća Hrvoje Burić uputio je gradonačelniku Vojku Obersnelu pismo s inicijativom da se na repertoar HNK Ivana pl. Zajca uvrsti predstava »Dnevnik Ane Frank«.


Kako je poznato, Burić je bio jedan od inicijatora smjene intendanta Olivera Frljića jer je imenovanje Frljića i njemu i HDZ-u cijelo vrijeme trn u oku, a kako nije dosad bilo prilike da se o tome raspravlja na Gradskom vijeću, sada se pak Burić odlučio za promjenu pristupa i odlučio zatražiti od Grada kao osnivača kazališta da potakne prikazivanje »Dnevnika Ane Frank« na riječkim kazališnim daskama.


– S obzirom na antifašističku prošlost grada Rijeke, a naročito potrebu obrazovanja mlađih generacija koje ne znaju dovoljno o zlu koje su nacizam i fašizam donijeli čovječanstvu, a ujedno i kako bi obilježili  70. obljetnicu kraja II. svjetskog rata, vjerujemo kako ćete s odgovornim osobama u kazalištu naći mogućnosti za izvođenjem predstave. Idealno bi bilo da se predstava održi krajem ožujka kako bi se predstavom obilježila godišnjica smrti djevojčice Ane Frank. Predstavu izvodi Kazalište Trešnja iz Zagreba, a ravnateljica Višnja Babić suglasna je s gostovanjem u Rijeci – kaže u dopisu Hrvoje Burić, dodajući: »Dozvolite  da vas podsjetim, knjiga „Dnevnik Ane Frank“ naprodavanija je knjiga poslije Biblije«.