385. obljetnica riječke i sušačke gimnazije

Gimnazijski party na Korzu: 400 učenika i 20 profesora Prve riječke hrvatske gimnazije plesom proslavilo rođendan svoje škole

Karolina Krikšić

Ovo je prvi projekt u kojem je sudjelovalo 90 posto učenika i profesora Prve riječke hrvatske gimnazije na obostrano zadovoljstvo

RIJEKA Obljetnica osnivanja Isusovačkog kolegija u Rijeci daleke 1627. godine jučer je svečano proslavljena s obje strane Rječine. Naime, i Prva riječka hrvatska gimnazija i Prva sušačka hrvatska gimnazija obilježile su svoj 385. rođendan što ih čini drugim po redu najstarijim ustanovama u Republici Hrvatskoj. Objema gimnazijama važnu obljetnicu osobno je čestitao i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović koji je posebno istaknuo vrijednost duge tradicije.

Kako i priliči rođendanskom slavlju, ali i imajući u vidu predsjednikovu ljubav prema glazbi, obje su gimnazije svoje proslave začinile glazbenim programima u kojima je posebna uloga povjerena školskim zborovima – Združenom zboru Prve riječke hrvatske gimnazije i Gimnazije Andrije Mohorovičić pod ravnanjem Ljerke Žic te Mješovitim zborom Prve sušačke hrvatske gimnazije pod ravnanjem Borke Jovančević.


Pravi rođendanski party pripremili su učenici i profesori Prve riječke hrvatske gimnazije koji su u ranim poslijepodnevnim satima svoj rođendan odlučili proslaviti s Riječanima. Naime, gotovo 400 učenika ove škole te 20-ak profesora izašlo je u 13,30 sati na Korzo te složno zaplesalo i na trenutak prenijelo Riječanima sve ono što je i njih same pratilo na priprema za rođendansku zabavu na Korzu – pozitivnu energiju i dobru zabavu.


Kako smo saznali od ravnateljice Prve riječke hrvatske gimnazije Jane Schlaunich i knjižničarke Sandre Vidović, ovo je prvi projekt u kojem je sudjelovalo 90 posto učenika i profesora Prve riječke hrvatske gimnazije na obostrano zadovoljstvo.




– Učenici su bili jako zadovoljni, baš kao i mi profesori, a ono što nas posebno veseli jest da nas je uvježbavanje koreografije dodatno sve povezalo i sigurno ćemo do kraja školske godine pripremiti barem još jedan masovni ples, rekla nam je Sandra Vidović dodajući da je ples posljedica suradnje s  Udrugom »Za bolji svijet« s kojim je 50-ak učenika PRHG-a prvi put zaplesalo u povodu Međunarodnog dana nenasilja kada je i »rođena« ideja rođendanskog plesa gimnazijalaca.