Lokalni izbori 2017

Davor Jurčić kandidat za gradonačelnika Kastva

Andrej Petrak

Njegovu kandidaturu podržao je i nezavisni gradski vijećnik Marin Rančić, čija će lista na lokalne izbore izaći zajedno s Akcijom mladih, čime će biti nastavljena njihova dosadašnja suradnja



Davor Jurčić kandidat je Akcije mladih za gradonačelnika Kastva.


Njegovu kandidaturu podržao je i nezavisni gradski vijećnik Marin Rančić, čija će lista na lokalne izbore izaći zajedno s Akcijom mladih, čime će biti nastavljena njihova dosadašnja suradnja.


– Oni koji me poznaju znaju do kojih principa držim, a za one koji ne znaju: ja sam DavorJurčić i kandidiram se za gradonačelnika kako bih služio svojim sugrađanima i svome gradu, poručio je Jurčić. Sugrađanima se odlučio obratiti i na čakavskom, koji je, kaže, njegov prvi jezik, »moj zaik i zaik mojga oca«. »Preveć je lažneh patrioti ki van pod jubav prema Kastvu prodavaju svoju korist i niš drugo. Isto kod oni ‘ruka na srcu, a druga u džepu’, za ovi vredi ‘domaća beseda na zaike, a figa va žepe’«. Ističe da je njegova vizija Kastva kao modernog, naprednog grada, koji će u svemu težiti naprednim, čak i nekonvencionalnim rješenjima.




– Kod modernih kapitalnih projekata naglasak će biti na održivosti, energetskoj neovisnosti i zelenim tehnologijama, a tu mislimo na školu, vrtiće, sportske objekte pa i gospodarenje otpadom i razvoj gospodarstva. Naš najznačajniji resurs, kulturnu i povijesnu baštinu, gradsku jezgru, prezide, terasaste vrtove, planiramo ne samo očuvati, već obnavljati i vraćati u funkciju. Poticat ćemo malu i ekološku poljoprivredu, vinogradarstvo, obnovu dolaca i vrtova. Težimo očuvanju i vraćanju vizure Kastva koja je mnogo zelenija i autohtonija od one koju možemo očekivati daljnjom betonizacijom, rekao je Jurčić, dodajući da imaju najvažniju motivaciju za hvatanje u koštac s lokalnom politikom: ljubav prema Kastvu i prema ljudima.


Predsjednik Akcije mladih Vjekoslav Rubeša ističe da su razvili program u koji uključuju građane i potiču ih da ga zajedno sukreiraju. Namjera im je građane ozbiljnije uključiti u odlučivanje, povećati transparentnost rada i provoditi direktniju demokraciju. Premda su u Akciji mladih okrenuti pozitivnoj budućnosti, skrenuli su pozornost na dosadašnju kastavsku vlast i negativnosti koje su ih, kažu, motivirale za politički aktivizam. Kao tri najveća problema ističu preskupe i neracionalne kapitalne projekte, nesavjesno trošenje proračuna na domjenke i proslave te netransparentnost, u što su se uvjerili kao vijećnici. (A. P.)


– Kroz rad u Gradskom vijeću potvrdile su se naše sumnje u ispravnost načina na koji se gradom upravlja. Takvoj vlasti postali smo jedina ozbiljna oporba i trudili se uvijek biti glas razuma i konstruktivne građanske kritike. Imamo bolja rješenja, moderne projekte, viziju i najkvalitetnijeg kandidata za gradonačelnika, rekao je Vjekoslav Rubeša.