Predstavljena ekspedicija Riječkog alpinističkog kluba

Cordillera Real: Riječani u pohodu na šest vrhova u Boliviji

Vedrana Simičević

Osam članova RAK-a krenut će u srpnju put bolivijskog planinskog masiva s ciljem uspona na nekoliko pettisućnjaka i šesttisućnjaka različite težine



RIJEKA » Osmeročlana alpinistička ekspedicija Riječkog alpinističkog kluba krenut će u srpnju ove godine put Bolivije i njenog planinskog masiva Kordiljera Real (Cordillera Real). Kako je jučer najavio voditelj ovog projekta Elvis Vikić, cilj je uspon na čak šest vrhova – Chacaltaya (5300 m), Murarata (5868 m), Huayna Potosi (6088 m), Ilimani (6439 m), Tarija (5060 m) i Pequeno Alpamayo (5370 m). Neki od kojih su lakši, tzv. aklimatizacijski vrhovi na koje će uspon služiti prvenstveno da bi se organizam priviknuo na visinu, dok drugi sadrže i »tehničke« penjačke izazove ili se pak radi o visini iznad šest tisuća metara koja je sama po sebi otežavajuća okolnost pri usponu. 


   U ekspediciji koja će trajati mjesec dana pored Vikića sudjeluju i Ivan Vidić, Nino Zorzenon, Vedran Devčić, Tonči Šorić, Bojan Prokop, Marko Buljan, te jedina djevojka u ekipi Zorana Težak. Svojevrsno ishodište za sve navedene uspone riječkom će timu biti bolivijski gradić La Paz, a ekspedicija će se odvijati u dvije etape obzirom da su ciljevi »smješteni« u dvije različite doline. Kordiljera Real je donekle slabije posjećena od najpopularnijeg južnoameričkog planinskog masiva, Bijele Kordiljere (Cordillera Blanca) u Peru, pa će ovo biti i prvi put, kako tvrdi Vikić, da neka riječka ekspedicija ide u Boliviju. 


   Riječki alpinistički klub, inače, već petanest godina u nizu organizira ekspedicije na različitim kontinentima, te je kao takav stvorio reputaciju jednog od najuspješnijih i najaktivnijih klubova takve vrste u Hrvatskoj. Prilikom jučerašnjeg predstavljanja ekspedicije u prostorima Riječkog alpinističkog kluba potpisan je i ugovor s jednim od zlatnih sponzora Aquasource-om.