Akcija DZZŽ

Čopor pasa na Škurinju kod jednih izazvao strah, kod drugih – samilost

Portal Novilist.hr

Foto Društvo za zaštitu životnja

Foto Društvo za zaštitu životnja

Nekoliko susjeda pokazalo je da ima veliko srce i u ovim teškim vremenima iskazali su svoju humanost na djelu. Žalosno je da se glavna „akcija“ odvijala na Facebooku, i da su neki bili ljuti jer se obavijestilo higijeničarsku službu (Sklonište Lič) koja je u nadležnosti rješavanja ovakvih situacija - javljaju volonteri Društva za zaštitu životinja Rijeka. Zbrinuto je pet od sedam pasa, te prevezeno u sklonište "Lič". Otkriveno je da niti jedan pas nema ugrađeni čip za bolju identifikaciju životinje.



RIJEKA Čopor pasa jučer se smjestio, bez nadzora njihovih vlasnika, ispod velikog drveta u dječjem parku na križanju Prvomajske, Tizianove i Osječke ulice u Rijeci na Škurinjama. Njihova pojava izazvala je dobre i loše reakcije. Dok su kod nekih stanara ulice izazvali strah, kod drugih su izazvali samilost – ljudi su psima dolazili donositi hranu i vodu.


Foto Društvo za zaštitu životinja Rijeka


Foto Društvo za zaštitu životinja Rijeka



– Nekoliko susjeda pokazalo je da ima veliko srce i u ovim teškim vremenima iskazali su svoju humanost na djelu. Žalosno je da se glavna „akcija“ odvijala na Facebooku, i da su neki bili ljuti jer se obavijestilo higijeničarsku službu (Sklonište Lič) koja je u nadležnosti rješavanja ovakvih situacija – javljaju volonteri Društva za zaštitu životinja Rijeka.




– Pozvano je Komunalno društvo grada Rijeke, no nažalost nismo imali pozitivan odaziv, dok je nekoliko ljudi s čoporom pasa provelo cijeli dan i nijedna službena osoba komunalnog društva nije bila tamo. 



Poziv za sve koji žele udomiti pse


Iz skloništa za životinje u Liču poručuju: ”Psi neće biti uspavani!  Sklonište je otvoreno za sve koji žele doći i udomiti psa.“


Ovim putem želimo se zahvaliti sugrađanima i pozvati ih da ne okreću glavu od napuštenih životinja, te da ima puno načina za pomoć.


Posjetite skloništa, pomognite i udomite stvorenja koja strpljivo čekaju na svoj dom i svoju obitelj.



Sklonište za životinje “Lič” i njihova voditeljica Milka Mijanović, odmah su se odazvali na njihove pozive volontera u pomoć, te u vrlo kratkom roku došli spasiti pse.


– Mi smo osobno kao volonteri Društva za zaštitu životinja Rijeka tih par sati skrbili pse, te  pomogli djelatnicima skloništa za životinje “Lič” u samom “hvatanju” pasa. Zbrinuto je pet od sedam pasa, te prevezeno u njihovo sklonište. Otkriveno je da niti jedan pas nema ugrađeni čip za bolju identifikaciju životinje.


 Štićenici skloništa su zajedno smješteni u posebno ograđeni prostor, gdje će provesti deset dana u izolaciji od ostalih pasa.


–  Želimo naglasiti da psi neće biti uspavani. Vjerujemo da će psima biti bolje u skloništu, nego na samoj ivici raskrižja, jer je postojala mogućnost stradavanja od strane automobila i autobusa. Nemaju svi osjećaja prema životinjama, neki su za vrijeme akcije samo vozili i trubljenjem pokušavali otjerati pse da se maknu sa ceste.


Akcija spašavanja pasa nastavila se i danas jer su dva psa uspjela pobjeći.


Na poziv volontera došao je higijeničar koji je obišao “stanište”, i nakon nekoliko sati jednog je psa uspio uloviti volonter te je i on zbrinut u sklonište. 


– Uopće nije bilo ugodno gledati psa kako se „mota po raskrižju“ ceste i strahovati da ne završi pod automobilskim gumama. Nažalost, za jednim psom se još uvijek traga, koji je pobjegao u toku akcije.