Za gošću iz Kube upriličen prijem u Primorsko-goranskoj županiji

Che Guevarina kći Aleida posjetila Rijeku i “3. maj”

Orjana Antešić

Kopiju čuvene fotografije, tog jedinog dokumenta o svojedobnom posjetu Che Guevare Rijeci koju je snimio tadašnji fotoreporter Novog lista Petar Čučo Grabovac, Aleidi Guevari  uručio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel



RIJEKA Kći legendarnog revolucionara Ernesta Che Guevare, liječnica i književnica Aleida Guevara, koja je u Hrvatsku stigla kao predavač na 6. Subversive Film Festivalu u Zagrebu, danas je posjetila Rijeku gdje se, između ostalog, prošetala Korzom i upoznala s mjestom na kojemu je snimljena poznata fotografija njezinog oca prilikom njegovog posjeta Rijeci, davne 1959. godine.


Kopiju čuvene fotografije, tog jedinog dokumenta o svojedobnom posjetu Che Guevare Rijeci koju je snimio tadašnji fotoreporter Novog lista Petar Čučo Grabovac, Aleidi Guevari  uručio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, a za gošću iz Kube upriličen je i prijem u Primorsko-goranskoj županiji.


Ispred hotela »Kontinental« organizirano je fotografiranje s Riječanima koji su bili domaćini Che Guevari 1959., fotografom Petrom Grabovcem i pjesnikom Giacomom Scottijem.




U sklopu posjeta Rijeci, Aleida Guevara posjetila je i »3. maj« gdje su je dočekao predsjednik Uprave Edi Kučan, sa suradnicima.


U vrijeme kad je njezin otac posjetio ovo brodogradilište, u »3. maju« bilo je zaposleno oko 7 tisuća radnika, a danas, pedeset i četiri godine kasnije, (pre)ostalo ih je 1.781. Kučan je svoju gošću ukratko upoznao s poviješću, mogućnostima, kao i predstojećoj privatizaciji »3. maja«, a Aleidu Guevaru je posebno zanimalo koje tipove brodova trećemajci rade, koliko imaju zaposlenih žena i inženjera.  

Odana političkom naslijeđu svojeg oca, Aleida Guevara kao književnica, aktivistica i liječnica promiče ideale društvene jednakosti i pravde, osobito u segmentu besplatnog zdravstvenog osiguranja za sve ljude, o čemu je imala prilike govoriti i u jednom od poznatih dokumentaraca Michaela Moorea »Sicko« (»Bolesno«).


Inače, 52-godišnja Che Guevarina kći živi i radi kao pedijatrica u dječjoj bolnici »William Soler« bolnici u Havani, a među posljednjim književnim uratcima autorica je knjige »Chávez, Venezuela i Nova Latinska Amerika«.