Sveti Bartol

Bogat petodnevni program: Grobničani slave Bartoju

Sanja Gašpert

Bartoja je tradicionalni blagdan na Grobnišćini – Župa sv. Bartola u Cerniku  / arhiva  NL

Bartoja je tradicionalni blagdan na Grobnišćini – Župa sv. Bartola u Cerniku / arhiva NL

Organizator proslave je Turistička zajednica Općine Čavle u suradnji sa Župom sv. Bartola, kulturnim i sportskim udrugama i društvima. Ulazi na sve koncerte su besplatni, a bit će i sajamska ponuda



 Nastupom Plesnog centra Sirius i koncertom Ivana Zaka, večeras u 20.30 sati na Trgu hrvatskih branitelja u Čavlima počinje manifestacija »Čavja pred Bartoju 2016.«, koju od 19. do 24. kolovoza organizira Turistička zajednica Općine Čavle u suradnji sa Župom sv. Bartola, kulturnim i sportskim udrugama i društvima, a pod pokroviteljstvom Općine Čavle, u povodu blagdana sv. Bartola – Bartoje, zaštitnika istoimene cerničke župe.


Program se nastavlja sutra u 9 sati na Hrastenici, uz tradicionalni ženski boćarski turnir. Istoga dana u 17 sati u Buffetu Pomorac u Čavlima bit će održan 8. Bartojski kotlić, u organizaciji TZO Čavle i ugostiteljskog objekta Pomorac.



Vjerski program proslave Bartoje cernička župa organizira od 22. do 24. kolovoza. U ponedjeljak, 22. kolovoza misu u 19 sati za sve pokojne mještane na mjesnom groblju Cernik predvodit će p. Tihomir Zovko. Misu za bolesnike u utorak, 23. kolovoza u 19 sati u župnoj crkvi sv. Bartola u Cerniku predvodit će cernički župnik vlč. Pero Zeba. Nakon mise, u 20 sati krenut će križni put mladih na Cernički vrh, a predvodi ga đakon Tomislav Cikavica. Na sam blagdan sv. Bartola, u srijedu, 24. kolovoza, prijepodnevne mise u župnoj crkvi sv. Bartola bit će slavljene u 8 i 9.30 sati, dok će središnje euharistijsko slavlje u 19 sati predvoditi riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić. Slijedi, u 20 sati, Bartojenak kod crkve, tradicionalna fešta nakon mise, u organizaciji Župe sv. Bartola Cernik, uz nastup KUD-a Tomislav iz Cernika slavonskog.





Najljepše okućnice


Natječe se dvadesetak ekipa i to u disciplini spremanja lovačkog kotlića, a stručan žiri ocjenjuje jelo u četiri kategorije – okus safta, kuhanost mesa, okus mesa i izgled gulaša. Ocjene od 0 do 10 se zbrajaju i određuju pobjednika. Prijave zainteresiranih ove se godine primaju se još danas u Buffetu Pomorac, uz uplatu iznosa od 180 kuna po ekipi, a svaka ekipa ima tri člana. Za uplatu ekipe dobivaju kilogram mesa divljači, pola kilograma luka, dva dcl ulja, vino »za podlet«, a ekipe sa sobom moraju imati kotlić od šest litara i tronog.


Sutra u 21 sat na Trgu hrvatskih branitelja koncert će održati Tomislav Bralić i klapa Intrade. U nedjelju, 21. kolovoza, u 10.30 sati, nakon svete mise, u crkvi sv. Bartola koncert će održati VIS Aledory. U ponedjeljak, 22. kolovoza, u 18 sati u Čitaonici Cernik bit će održana dodjela nagrada za najljepše okućnice i balkone te dodjela nagrada za istaknute mlade sportaše, koji treniraju u klubovima izvan Čavala, a u posljednjih godinu dana postigli su zavidne sportske rezultate.


Gostovanje »Rijeke«


Sljedećeg dana, 23. kolovoza, u 12 sati Udruga Gromišćina zemja organizira u Cerniku, na adresi Cernik 83, otvorenje etno postava autohtone odjeće ruralne Grobnišćine. Potporu realizaciji ovog programa dali su Primorsko-goranska županija, Općina Čavle, obitelj Fućak (Ivan, Biserka, Dalibor i Ozren), članice Udruge Gromišćina zemja Margareta Krstić i Tatjana Ban te prijatelji – Maja Jureković, Dragan Sudan, Antonija Stipić i Željko Zaharija. Istoga dana u 18 sati najavljena je svečanost otvorenja novoizgrađenog dječjeg igrališta u Rakovom Selu.


Na sam blagdan sv. Bartola, 24. kolovoza, u 17 sati na nogometnom igralištu Mavrinci bit će odigrana nogometna utakmica između nogometnih klubova Grobničan i Rijeka. Program Bartoje završava iste večeri 21 sat, koncertom Brevis banda, na parkiralištu iza benzinske postaje INA. Ulazi na sve koncerte su besplatni, a sve dane bit će organizirana bogata sajamska ponuda.