Strah od nepoznatog

Bauk aglomeracije: Sumnja u nestanak općina pod kapom Rijeke bez osnove

Damir Cupać

Gradovi i općine predloženi su u urbanu aglomeraciju Rijeka temeljem različitih oblika suradnje kroz komunalna društva, razine već uspostavljenih komunalnih usluga poput mreže javnog prijevoza,  ali i kroz druge projekte, poput dogradnje sustava vodoopskrbe i odvodnje



RIJEKA Da onaj tko se jednom opeče i na hladno puše, svjedoči i glasovanje lokalnih predstavničkih tijela u riječkom prstenu o ulasku u riječku urbanu aglomeraciju. Naime, dio jedinica lokalne samouprave protiv je takvog oblika udruživanja, iako ono ne znači institucionalno nestajanje pod okriljem Rijeke, kao što je nekad bio slučaj.


S razlogom se jedinice lokalne samouprave boje okrupnjavanja jer ih je iskustvo naučilo da su se sredstva iz zajedničke blagajne svojevremeno dijelila po načelu – tko je bliže vatri… Ali riječki gradonačelnik Vojko Obersnel naglašava da osnivanje riječke urbane aglomeracije nije početak procesa administrativnog i teritorijalnog preustroja.


– U Hrvatskoj se miješaju pojmovi teritorijalnog ustroja lokalne i područne (regionalne) samouprave i integriranog teritorijalnog planiranja. Treba jasno naglasiti da navedena nova zakonska rješenja ne utječu na reformu lokalne i regionalne (područne) samouprave, odnosno ne utječu na teritorijalni ustroj Republike Hrvatske. Dakle, radi se isključivo o poštovanju odredbi Partnerskog sporazuma između Hrvatske i Europske komisije koji je definiran u listopadu 2014. godine u novom Zakonu o regionalnom razvoju. Treba reći i da je svakako velika odgovornost na lokalnim čelnicima da razvijaju partnerstvo i sudjeluju u procesu zajedničkog učenja i rada. Važno je da svi zajedno pokažemo da imamo kapaciteta za upravljanje novim mehanizmom, te da smo u stanju provesti nove odredbe EU-a do 2020. godine, pa možemo onda očekivati da će se udio raspoloživih sredstava kontinuirano povećavati, ocjenjuje Obersnel.

Opširnije u tiskanom izdanju