Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. siječnja 2020.
Forum

Alzheimerova bolest jedan je od najčešćih uzroka demencije za koju zasad nema lijeka

Foto R. Brmalj
Foto R. Brmalj
Autor:
Objavljeno: 17. listopad 2018. u 19:19 2018-10-17T19:19:05+02:00

RIJEKA Drugi riječki Forum o neurodegenerativnim bolestima danas je u Sveučilišnom kampusu okupio brojne domaće i inozemne stručnjake koji se bave ovim bolestima, među kojima su najčešće demencije koje danas prati sve veći broj oboljelih.

– Ovaj forum važan je i za društvo u cijelosti. Naime, populacija osoba starijih od 65 godina posljednjih je desetljeća u neprestanom porastu, a poznato je da porast dobi opće populacije povećava rizik za  demencije. Demencija može uzrokovati niz zdravstvenih problema koji se mogu javljati samostalno ili u kombinacijama. Alzheimerova bolest jedna je od najčešćih neurodegenerativnih uzroka demencije i trenutačno za ovu bolest nemamo lijeka, kazao je u svom pozdravnom govoru akademik Daniel Rukavina, voditelj Zavoda za biomedicinske znanosti u Rijeci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koji organizira ovaj forum.

Središnje predavanje prof. Johna Hardyja, uglednog genetičara i molekularnog biologa s University College of London, sudionicima skupa dalo je pregled genske analize neurodegenerativnih bolesti i pokušaj identificiranja gena koji ih uzrokuju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.