Dvodnevna manifestacija

100 posto zagorsko: Neandertalci, licitarska srca i puno hrane na Korzu

Biljana Savić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



RIJEKA Dio Zagorja jučer je preselio u Rijeku. Sa svim svojim karakteristikama, proizvodima, poviješću, kulturom… Doveli su i krapinske praljude, montirali pećinu na Korzu, donijeli su sve svoje slasne, slatke i slane proizvode. Riječ je o manifestaciji sajamsko-izložbenog karaktera »100% zagorsko u Rijeci« koju je organizirala Krapinsko-zagorska županija i već četvrtu godinu za redom omogućila Riječanima i turistima uživanje u zagorskim delicijama. Šarolika ponuda uključuje bučino ulje, med, medenjake, zagorske mlince i štrukle, povrće, voće, rakije i likere, sireve, sokove i voćna vina, suhomesnate proizvode, kao i licitare i tradicijske igračke koje se nalaze pod zaštitom UNESCO-a. Također, organizirane su i cjelodnevne animacije, točnije prezentacija života krapinskih neandertalaca te prikaz starih zanata, borbi i ratovanja vitezova u kasnom srednjem vijeku, a sve uz bogat kulturno-umjetnički program.


Na štandovima na Korzu predstavljeni su poljoprivredni proizvodi uzgojeni na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način, ali i proizvodi tradicijskih obrta Krapinsko-zagorske županije, koje predstavlja 49 izlagača, od poljoprivrednih proizvođača i obrtnika do predstavnika tvrtki, toplica, agroturizma, hotela, restorana i kulturnih ustanova. Štandovi su izazvali veliko zanimanje Riječana i turista, koji su se rado fotografirali s neandertalcima.


Štandove su obišli i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, predsjednik Županijske skupštine Primorsko-goranske županije Erik Fabijanić i predsjednica Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki.– Gostoprimstvo Riječana osjeti se na svakom koraku, i nadam se da ćemo im se našom ponudom i programom na neki način odužiti, kazao je Kolar i napomenuo da je jučer održan i sastanak kulturnih djelatnika Krapinsko-zagorske županije i Grada Rijeke, gdje je predstavljen projekt Europska prijestolnica kulture 2020, ali i kulturna ponuda Krapinsko-zagorske županije. – Imamo dodirne točke za suradnju, jer se u Rijeci se nalazi Titov brod Galeb, a u Zagorju Kumrovec. Galeb ne može doploviti do Kumrovca, ali može do Brijuna, pa onda plavim vlakom do Kumrovca. Pokušat ćemo razviti takav projekt i ponuditi ga kao turistički proizvod, rekao je Kolar. Zagorska ponuda traje još i danas, od 8 do 20 sati. Uz Krapinsko-zagorsku županiju, organizator manifestacije je i Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije u suradnji s Muzejima Hrvatskog zagorja i Gradom Rijekom.