Nema komunikacije predsjednika HDZ-a i zamjenika

Zaoštreni odnosi: Karamarko i Prgomet ne razgovaraju već dvije godine

Zlatko Crnčec

Prgomet je na svom blogu podržao ideju da se na parlamentarnim izborima uvede preferencijalno glasovanje, no vodstvo HDZ-a tu ideju ne podržava



ZAGREB » Odnosi između predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i njegovog formalnog zamjenika Drage Prgometa loši su od prvog dana kada su izabrani na ove funkcije, na izbornom saboru HDZ-a u svibnju 2012. godine. Ovih dana, objavom Prgometovog pisma Karamarku u jednim dnevnim novinama, netrpeljivost je čini se samo još jednom izašla na površinu.


U pismu napisanom u travnju ove godine, Prgomet se žali da su on i Karamarko zadnji službeni razgovor obavili još u kolovozu 2012. godine. Dodaje i da ga zabrinuti članovi stranke pitaju zbog čega kao zamjenik predsjednika ne govori praktički ni na jednom većem stranačkom skupu. Usto, Prgomet se žali da se na svakom skupu na kojem on ipak uspije govoriti, a na koji dolazi isključivo na poziv lokalne stranačke organizacije, uvijek pojavljuje i osobni izaslanik predsjednika stranke. Prgomet se žali i da očito nije predviđen bilo kakav njegov angažman u predizbornoj kampanji za Europski parlament koja se održavala nekoliko tjedana nakon što je Prgomet poslao pismo. Zbog svega toga zamjenik predsjednika HDZ-a traži hitan sastanak s Tomislavom Karamarkom kako bi pokušali razriješti nagomilane probleme u njihovim međusobnim odnosima.


Nije lojalan šefu


Sam Prgomet bio je jučer nedostupan tako da nismo uspjeli dobiti odgovor je li se u međuvremenu susreo s Karamarkom i je li nakon toga poboljšan njegov status u stranci.




   Jedan član predsjedništva vodstva stranke s kojim smo jučer razgovarali rekao nam je da je pismo samo nastavak loših odnosa dvojice formalno čelnih ljudi stranke.


   – Oni su u lošim odnosima od prvog dana. Karamarko si to može dopustiti jer su u predsjedništvu osim Prgometa samo njegovi ljudi, osim možda Ane Lovrin koja je ipak vjernija Božidaru Kalmeti nego Karamarku. Karamarko je ljutit na Prgometa i zbog toga jer smatra da mu ovaj nije dovoljno lojalan, rekao je ovaj član vodstva stranke.


Bio uz Kujundžića


Prgomet je prije nekoliko dana na svom blogu podržao ideju da se na parlamentarnim izborima uvede preferencijalno glasovanje jer bi to, smatra on, bio doprinos demokratizaciji društva i jačanju utjecaja birača na politička zbivanja. Vodstvo HDZ-a ne podržava uvođenje preferencijalnog glasovanja na parlamentarnim izborima.


   Prgomet je pomalo iznenađujuće izabran za zamjenika predsjednika HDZ-a izbornom Saboru stranke u svibnju 2012. godine porazivši tadašnjeg splitsko-dalmatinskog župana Antu Sanadera. On je bio dio ekipe Milana Kujundžića koji se kandidirao za predsjednika stranke, ali je u drugom krugu izgubio od Karamarka. Kujundžić je vrlo brzo potom napustio stranku i osnovao Hrvatsku zoru-stranku naroda dok je Prgomet ostao u HDZ-u. On i donedavni međunarodni tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier bili su jedini koji su glasovali protiv isključivanja iz stranke nekadašnje premijerke i predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor.