Priča iz Hrvatske

Vlasnica stana isključila struju i baca djecu na ulicu

Ladislav Tomičić

Obitelj Muranović  bespravno živi u stanu jedanaest  godina, stan je denacionaliziran i  vraćen Renati Vranytzany Azinović. Trenutno je obitelj  60. na listi socijalnih stanova i strahuju da će stvarno završiti   na ulici



ZAGREB  U centru Zagreba, na adresi Savska 139, smrzava se romska obitelj Muratović, otac, majka, desetoro djece i unuka, snaha i njezin otac. Muratovići duže od deset godina bespravno žive u derutnom stanu, koji je prije nekoliko godina povratom nacionalizirane imovine pripao likovnoj umjetnici Renati Vranytzany Azinović. Stan se nalazi u jednako derutnoj zgradi i teško se može reći da pruža uvjete za normalan život. Odnedavno su ti uvjeti još gori, jer vlasnica je odjavila struju. Obitelj Muratović sad se nema na što grijati. Iz stana se iseliti, kažu, nemaju gdje. Nalaze se na 60. mjestu liste za socijalne stanove u gradskom naselju Sopnica-Jelkovec i dok taj stan ne dobiju, tvrde, osuđeni su boraviti u Savskoj, bez struje i grijanja. 


Vlasnici stana dali su im ponudu: potpišite da ćete se iseliti do određenog datuma pa ćemo priključiti električnu energiju. Muratovići su odgovorili da potpisati ne smiju, jer ako ne dobiju gradski stan prije isteka roka – završit će na ulici.  To je, evo, kontekst priče u kojoj se smrzava trogodišnja, crnpurasta djevojčica Elena, šestogodišnja Sabina, osmogodišnji Danijel, devetogodišnji blizanci Leona i Leonardo, desetogodišnje Rosana i Gabrijela, 14-ogodišnji Roberto i 17-ogodišnja Samanta i njihovi roditelji. U stanu s kuhinjom, dnevnim boravkom i jednom spavaćom sobom živi još i snaha obitelji Muratović te njezin bolesni otac. 


U stanu su, tvrdi, jedanaest godina, a vlasnica se, kaže, pojavila prije tri godine. Đula nam pokazuje odreske od struje. Sama je, tvrdi, plaćala. Muratovići imaju i rješenje od Grada Zagreba kojim im se od 1. studenog odobrava pomoć za podmirenje troškova stanovanja u iznosu od 2.700 kuna. To uključuje najamninu i režije. HEP-u su, tvrdi Đula, preplatili tri tisuće kuna struje, ali na zahtjev vlasnice nekretnine – isključeni su iz mreže. Đula i Senad Muratović, inače, radno su nesposobni, žive od socijalne pomoći i dječjeg doplatka. Dobivaju 4.100 kuna mjesečno. Kad podijelite ovaj iznos na sve ukućane, dobijete oko 13 kuna kuna dnevno po osobi, čime se obitelj vrlo teško prehranjuje. 


Više u tiskanom izdanju Novog lista, u utorak, 26. studenoga 2013.