Mrsićev paket

U pripremi mjere za ekonomsko osnaživanje žena

Hina

U tom 'paketu' posebice će se obraditi mjere za aktivno poticanje zapošljavanja žena i to u svim oblicima-samozapošljavanju, poduzetništvu i zapošljavanju u privatnom sektoru«, rekla je Dalić na današnjem okruglom stolu u Splitu na temu »Žene i posao, Europa i mogućnosti, kojeg je organizirao Forum žena SDP-a Hrvatske u suradnji sa međunarodnim centrom »Olaf Palme« iz Švedske



SPLIT Ministarstvo rada i mirovinskog sustava priprema »paket mjera« za ekonomsko i socijalno osnaživanje žena u hrvatskom društvu a planirano je da ministar Mirando Mrsić do kraja rujna javno promovira te mjere, najavila je danas pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Tatjana Dalić.


»U tom ‘paketu’ posebice će se obraditi mjere za aktivno poticanje zapošljavanja žena i to u svim oblicima-samozapošljavanju, poduzetništvu i zapošljavanju u privatnom sektoru«, rekla je Dalić na današnjem okruglom stolu u Splitu na temu »Žene i posao, Europa i mogućnosti«, kojeg je organizirao Forum žena SDP-a Hrvatske u suradnji sa međunarodnim centrom »Olaf Palme« iz Švedske.


Ona je najavila kako će krajem rujna također biti promoviran i Nacionalni forum za ekonomsko i socijalno osnaživanje žena.




»Taj će se forum utemeljiti na poticaj Foruma žena SDP-a a uz podršku Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Ministarstva socijalne politike i mladih«, kazala je Dalić. Po njezinim riječima do kraja rujna ili početka listopada bit će završen i nacrt prijedloga zakona o povremenim poslovima koji će poduprijeti lakši ulazak žena na tržište rada, te će pomoći ženama u usklađivanju profesionalnih i obiteljskih obveza.


»Taj će zakon ujedno omogućiti ženama s manjim primanjima da na legalan način, uz plaćanje doprinosa, dodatno zarade«, kazala je Dalić. Dodala je kako će se tim zakonom, osim ženama, omogućiti i drugim kategorijama društva – primjerice studentima i umirovljenicima da povremo rade i na taj način zarade.


»To će biti slično kao što je sada u poljoprivredi, da se putem vrijednosnih kupona ili vaučera omogući dodatna zarada. To ne može zamijeniti pravi ugovor o radu i pravi posao, ali smo sigurni da će mnogima pomoći«, pojasnila je Dalić.


Zastupnica Europskog parlamenta i predsjednica foruma žena Stranke europskih socijalista Zita Gurmai je istaknula kako je u Hrvatskoj »naglašen problem nezaposlenosti mladih žena«.


Po njezinom tumačenju u vezi s ravnopravnošću spolova treba razlikovati što je »lijeva«, a što »desna« opcija.


»U zemljama EU muškarci imaju veće plaće od žena, ali ‘desna’ opcija to uopće ne drži važnim problemom«, rekla je Gurmai. Po njezinim riječima u Europskom bi parlamentu trebalo utemeljiti posebno tijelo koje bi se angažiralo na smanjivanju razlika u plaćama između muškaraca i žena. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova RH Višnja Ljubičić je istaknula kako je sadašnja Vlada pred velikim izazovom donošenja zakona koje bi omogućilo veće sudjelovanje žena u javnom i političkom životu te lakši dolazak na tržište rada.


»Ravnopravnost žena nije žensko pitanje, nego je to politčko, gospodarsko i kulturološko pitanje«, rekla je Ljubičić. Dodala je kako je Hrvatska »duboko tradicionalna i patrijarhalna zemlja«.


Saborska zastupnica i predsjednica foruma žena SDP-a Gordana Sobol je istaknula kako se nada da će SDP u suradnji s koalicijskim partnerima uspjeti da se donese paket izbornih zakona« kako bi se omogućilo veće angažiranje žena u javnom životu. Kako je rekla, planirano je da se »paket izbornih zakona« donese prije sljedećih parlamentranih izbora 2015.da bi se već na tim izborima omogućio veći izbor žena.