Od kmetske krpe do gospodskog ulja

U Zagrebu održan 1. Festival renesansne glazbe

Vanja Vesić

Tradicionalni sajam starih zanata na glavnom zagrebačkom trgu održao se ove godine u sklopu 1. Festivala renesansne glazbe



ZAGREB Dvorske lude umjesto tv-zabavljača, dame plemenitašice umjesto estradnih zvijezda, vitezovi umjesto političara, postolari i kožari, umjesto uspješnih poduzetnika i menadžera prošlog su tjedna prošetavali centrom Zagreba i istisnuli dosadašnje aktere »zagrebačke špice«.


Na glavnom zagrebačkom trgu priređen je 11. po redu Markov sajam, tradicionalni sajam starih zanata koji se ove godine održao u sklopu 1. Festivala renesansne glazbe i okupio pučane i gospodu koju dugo nismo vidjeli u gradu.


Zagrepčani i brojni turisti koji su se zatekli u središtu grada imali su priliku vidjeti i osjetiti djelić atmosfere iz davnih vremena kada su su se kovači, ulični zabavljači, spretni i manje spretni trgovci, dame i plemići, zagonetni putnici susretali na gradskim trgovima, jeli, pili, smijali se i pjevali. Gotovo kao mala terapija zaborava i razonode na današnju tmurnu stvarnost bio je to mali izlet u neku bolju romantiziranu prošlost.


Stari sajam kroz neobičnu kostimiranu zabavu mogli su vidjeti, osjetiti i omirisati Zagrepčani ali i brojni turisti koji su imali sreću da se zateknu u Zagrebu od 19. do 22. svibnja.   

Oduševljeni turisti




– Ovo je zbilja fantastično! Nismo mogli ni zamisliti da je i ovo dio vaše prošlosti – oduševljeni su bili Joao i Josep Devert iz Valencije dok su promatrali čudnovati »kmetski stolac«. Riječ je o neobičnoj drvenoj spravi koja je nekad zabavljala najviše »plemenite« na račun kmetova.


Moglo bi se raspravljati koliko je takva zabava plemenita.


Dok odabrani kmet sjedi na mokroj i klizavoj dasci na pomičnom trupcu iznad ogromne bačve s vodom dame i gospoda kuglom gađaju zmaja u »sridu«. I zato im je na raspolaganju čak pet kugli. I najslabiji pogodak može zadrmati kmetski stolac i jadni kmet u trenu pada u bačvu, za par novčića. Rijetkoj gospodi kojoj nije do šale na račun kmetova na raspolaganju su bile kovačnice i lončarijske bravure.


Dok su štitove, buzdovane, mačeve, novčiće i koješta drugog »železa« kovale jake ruke kovača, nježne ruke male lončarice radile su glinene vaze na kolu. – Tata me nije pustio u školu jer moram raditi vazice za gospodu – spremno se opravdavala malena lončarica odgovarajući na pitanja neugodno iznenađene učene gospode. 

  Maskota sajma


Daleko lakši posao imao je jedan drugi majstor. Kotao u kojem se kuha crvena tekućina a iznad njega na kolu vise prilično ljigave rese nekog sirovog mesa, gotovo kao oljuštene zmije. Prevarili smo se. 


   – Nije to niš’ za jelo. To su vam svijeće. Tak se nekad radilo. Ovo u kotlu je zapravo parafin. Na kolo objesite ovaj konop i cijeli dan ga polijevati toplim parafinom dok ne odeblja i poprimi debljinu svijeće. Jedna vrtnja je dovoljna da osuši prvi poliveni sloj i tako cijelo vrijeme – uvjeravao nas je Darko Frankol iz gospodske Koprivnice.

Puno jasnija slika majstorije bila je na rubu gospodskog trga. Majstor drvodjelac Dragec na licu je mjesta izrađivao rezbarije u drvu. Od srušenog višestoljetnog hrasta izradio je figure gljiva, sovi, puža i drugih životinja u manjim i većim dimenzijama. Zapravo, riječ je bravuri lepoglavskog izvornog kipara Dragutina Jamnića– Drageca, čestom sudioniku humanitarnih akcija koji godinama zaokuplja pažnju šire likovne kritike i publike.


Naravno, kakav bi to sajam da nema ića i pića.


Od kupinovog vina do rakija i likera raznoraznih, čajeva, pomada i ljekovitih ulja. Iznenadilo nas je ulje od sjemena konoplje.


Doduše, od one odvajkada legalne biljke od koje se rade konopi i ljekovita eterična tekućina. Sa štandova se širio miris »konkretnog« – snopovi kobasica, panceta, naslaganih dimljenih sireva s koprivom i čvarcima. Teško je bilo odoliti i ne kupiti barem nešto za gablec. Prigodna maskota sajma bio je pijetao u društvu kokoši – žive i zdrave živine, a ne rukotvorine. Sajam su organizirali Kraljevi ulice te turističke zajednice grada Zagreba i grada Koprivnice.