Nadziru državnu firmu iz hotela s pet zvjezdica

Trodnevni luksuz čelnika HEP-a: put avionom do Dubrovnika, spavanje u Villi Argentini, večera u Nautici…

Robert Frank

Zanimljivo je da HEP investira po cijeloj Hrvatskoj, no sjednice NO-a u pravilu se uvijek održavaju u zgradi Uprave u Zagrebu. Tri dana u Dubrovniku, sa samo jednim radnim danom – to je epilog sjednice NO-a HEP-a



RIJEKA  Svoju posljednju sjednicu Nadzorni odbor HEP-a održao je ni više ni manje nego u turistima prebukiranom Dubrovniku, i to s organiziranim spavanjem u Villi Argentini, jednom od nekoliko dubrovačkih hotela s pet zvjezdica. Potpuno nepotrebno, i ne za male novce, NO se od 9. do 11. srpnja sastao u Dubrovniku. A kako je izgledala sjednica NO-a HEP-a u Dubrovniku? Kao dobro organiziran vikend izlet gdje članovima NO-a nije nedostajalo luksuza na najvišoj razini.


   Članovi NO-a u Dubrovnik su krenuli 9. srpnja, u srijedu, večernjim letom iz Zagreba u 20 sati. Već za sat vremena bili su u superluksuznom hotelu Villa Argentina koji se smatra jednim od najatraktivnijih u Dubrovniku. Drugi dan održali su višesatnu sjednicu u HEP-ovom poslovnom centru Plat. Popodne su otišli u brzi i kratki, niti jednosatni, obilazak hidroelektrane Dubrovnik-Plat1. Navečer su pak uslijedili sati uživanja. Najprije su, naravno kao VIP ekipa, otišli na otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara, a nakon toga je probrana ekipa sedmeročlanog NO-a, u kojem postoje velike razlike u razmišljanju, krenula put kultnog restorana Nautika, smještenog na dubrovačkim zidinama. Naravno, kakav bi za probrane članove NO-a bio boravak u Dubrovniku, a da se na račun državne kompanije ne pogoste gastronomskim specijalitetima Nautike. Nedjelju, kad su se naspavali i prošetali Stradunom, članovi NO-a HEP-a avionom su krenuli put Zagreba.


   Nije loše, mora se priznati, za članove NO-a državne tvrtke.


   Na poziv Uprave




Slabo razgovorljivi predsjednik NO-a HEP-a, Nikola Bruketa, 70-godišnjak koji je dobar dio radnog vijeka proveo upravo u HEP-u, kaže da je sjednica NO-a u Dubrovniku održana, što god to značilo, na poziv Uprave HEP-a.



Istina je da je Uprava HEP-a predložila Nadzornom odboru HEP-a da se redovna sjednica Nadzornog odbora održi u Dubrovniku. Razlog zašto je izabran Dubrovnik je taj što je Uprava HEP-a smatrala potrebnim upoznati članove NO-a HEP-a s planovima revitalizacije i aktivnostima vezanim za projekt HE Dubrovnik II. Stoga je odlučeno da se sjednica održi na lokaciji HE Dubrovnik u Platu, odgovoreno nam je iz Uprave HEP-a.


No, zanimljivo je da nijedna od točaka dnevnog reda sjednice Nadzornog odbora HEP-a nije bila vezana uz Dubrovnik, pa da se na taj način barem formalno opravda njeno skupo održavanje u tom gradu. Prema našim informacijama, teme su se odnosile na restrukturiranje HEP Grupe, izvještaje konzultanata, plan zapošljavanja u 2014. godini, plan investicija i obnovljive izvore energije.    



   – Uprava nas je pozvala da posjetimo Dubrovnik jer se tamo planira druga faza gradnje hidroelektrane Dubrovnik, kaže on. Neslužbeno smo, međutim, saznali da je druga faza gradnje projekt s čijom se realizacijom može krenuti za četiri ili, a ako se s bosanskom stranom ne postigne dogovor, za deset godina. Projekt je relativno aktualan tek na razini pregovora, ali je početak gradnje krajnje upitan. Upravo zato se odlazak na sjednicu NO-a u Dubrovnik teško može povezati ili opravdati drugom fazom gradnje hidroelektrane u Dubrovniku.


   Zanimljivo je da HEP investira po cijeloj Hrvatskoj, no sjednice NO-a u pravilu se uvijek održavaju u zgradi Uprave u Zagrebu. U proteklom razdoblju samo su dvije, osim ove dubrovačke, održane van Zagreba: jedna u Stubičkim toplicama, a druga u dvorcu Gjalski kraj Zaboka, gdje su se članovi ciljano dva dana izolirali i koncentrirali na sadržaj sjednice. Toga pak u Dubrovniku nije bilo. Tri dana u Dubrovniku, sa samo jednim radnim danom – to je epilog sjednice NO-a HEP-a.


   Rastrošnost i elitizam


Stoga se može zaključiti da je atraktivni Dubrovnik sredinom srpnja bio preveliki mamac za Nadzorni odbor i njegovog predsjednika Nikolu Bruketu koji nije mogao odoljeti čarima najljepšeg grada na Jadranu. Htjeli ne htjeli, članovi NO-a HEP-a sudjelovali su na otvorenju Dubrovačkih ljetnih igara, jeli su, eto, u prestižnom restoranu, spavali, premda se nisu svi s time intimno slagali, u jednom od najskupljih hotela, letjeli su avionom, umjesto da su se do Dubrovnika prevezli jednim od stotinu kombija u vlasništvu HEP-a i tako uštedjeli. Svojim ponašanjem, rastrošnosti, elitizmom koji su demonstrirali u Villi Argentini, Nautici i na otvaranju Igara, članovi NO-a, uz čast izuzecima među njima koji o tome imaju svoje mišljenje, pokazali su da žive u nekom drugom svijetu.


   Predsjednik NO-a Nikola Bruketa, kad smo ga pitali je li se moralo spavati u Villi Argentini sa svim ostalim popratnim troškovima, s indignacijom je odbio odgovoriti.


   – Ili me pitajte o važnim stvarima, ili me nemojte ništa pitati. Spavali smo gdje je bilo mjesta, s visoka, autoritativno, obratio nam se Bruketa.