Iz HSS-ova stožera

Tko će zakopčati lajbek umjesto Friščića?

Sergej Abramov

Mizerna dva sigurna zastupnička mjesta ne garantiraju im ni klub zastupnika. Kako sad stvari stoje, HSS će za klub morati naći koalicijskog partnera. Ako koalicijska vlast potraje puni izborni ciklus, vjerojatno će ga i naći



Kako sad stvari stoje, Hrvatska seljačka stranka je na ovim parlamentarnim izborima u opasnosti od najlošijeg izbornog rezultata od 1990. godine. Sinoćnja dva sigurna mandata i mala nada za četiri, a najvjerojatnije tek jedan mandat, posljednji su alarm za buđenje HSS-a. U protivnom, HSS-u koji je igrao značajnu ulogu u politici između dva svjetska rata, te u prva dva desetljeća suvremene hrvatske države, ozbiljno prijeti nestanak s političke scene.


Mizerno jedno zastupničko mjesto ne garantira im ni klub zastupnika. Kako sad stvari stoje, HSS će za klub morati naći koalicijskog partnera. Ako koalicijska vlast potraje puni izborni ciklus, vjerojatno će ga i naći. No, za iskorak i povratak u prvu ligu na domaćoj političkoj sceni, HSS će morati proći korjenite promjene.


U izbornom stožeru HSS-a, sinoć nije vladala atmosfera karmina, kako bi se očekivalo obzirom na rezultat. Ipak, vodstvo i članovi stranke i njihovi gosti prepoznaju u kakvom se trenutku nalaze. Prepoznaju li što je potrebno napraviti? Možda. Josip Friščić, čovjek koji je doveo HSS do ove pozicije, jedan je od dva sigurna zastupnika “seljaka”. .Friščić je, podsjetimo, predsjednik HSS-a od 2005. godine. Pad HSS-ovih rezultata traje još od 2003. godine, kad su izašli sami na izbore osvojili respektabilan broj mandata i odbili Sanaderove pozive za ulazak u vlast. Sanaderu, međutim, nisu odoljeli 2007. godine i ušli su u vlast s dva ministra, potpredsjednikom Sabora i čelnicima niza državnih poduzeća, iako su osvojili svega šest zastupnika.

– Ako se prsluk krivo zakopčan, nema druge nego ga opet cijeloga raskopčati i iznova pravilno zakopčati. Kak vidite, lajbek je raskopčan, kazao je Vlatko Maček nakon uvođenja šestosiječanjske diktature.




Za HSS lajbek je definitivno raskopčan i treba ga opet pravilno zakopčati. Šteta bi bilo da Radićeva stranka ode u povijest kao stranka sitnoposjedničkih trgovačkih interesa. Članstva za povratak HSS ima, pitanje je ima li među tim članstvom ljudi koji su sposobni vratiti HSS Radićevim idejama. Friščić im je jučer otvorio vrata i osobno, najavom da je predstojeća skupština HSS-a prostor za nove ljude i nove ideje.