Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. listopada 2019.
Antipušački i antiugostiteljski zakon

Šokirani novim prijedlogom zakona: Zabrana pušenja na terasama - udar na tisuće ugostitelja

Obrtnici se nadaju da će lokalne vlasti imati sluha za svoje ugostitelje / arhiva NL
Obrtnici se nadaju da će lokalne vlasti imati sluha za svoje ugostitelje / arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 24. listopad 2016. u 18:38 2016-10-24T18:38:24+02:00

Otvara se mogućnost zabrane pušenja i na terasama ugostiteljskih objekata, uz javne objekte, pa čak i na trgovima. Gradonačelnici i načelnici moći će se ponašati kao šerifi, upozorava Nenad Šepak

 Izmjenom Zakona o ograničavanju upotrebe duhanskih i srodnih proizvoda koji će uskoro doći na klupe saborskih zastupnika, Vlada planira lokalnim jedinicama dopustiti da proizvoljno određuju nepušačke zone kojima mogu cijele trgove, ulice i prostore uz razne javne objekte proglasiti zonama bez cigareta. U tom slučaju ne bi se smjelo pušiti ni na terasama ugostiteljskih objekata, niti u kafićima.

Nenad Šepak nakon osam godina vođenja Udruženja ugostitelja Zagreba povlači se s funkcije i odlazi na mjesto predsjednika Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske te poručuje da će s novim ministrima tražiti rješenje jer ako najavljene izmjene zakona zažive, zatvorit će se tisuće ugostiteljskih objekata, a još veći broj radnika ostat će bez posla.

Raditi i na prevenciji, ne samo na represiji

– Iako sam protiv ugrožavanja tuđeg zdravlja, a i sam sam nepušač, mislim da je mogućnost za ugrožavanje tuđeg zdravlja pušenjem na otvorenom prostoru smanjena na minimum. Potrebno je više raditi na prevenciji i edukaciji građanstva o štetnosti pušenja, a ne samo na represiji jednog dijela poduzetnika kojima se na taj način praktički onemogućava rad – ističe ugostitelj Darko Sertić.

Slijedi javna rasprava

– Najspornija je stavka da će lokalne jedinice moći određivati gdje se smije pušiti, što otvara prostor zloupotrebi jer će se gradonačelnici i načelnici moći ponašati kao šerifi, moći će onim ugostiteljima koji im nisu dragi nametnuti nepušačku zonu i time ugroziti njihov opstanak – oglasio se Šepek u medijima. Dodao je da ugostitelji nisu protiv novih mjera kojima bi pratili korak s ostalim državama EU-a, no na način da se zone bez pušenja odrede na razini cijele države.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ne želi trčati pred rudo.

– Zakon još nije donesen, riječ je tek o prijedlogu o kojem slijedi i javna rasprava, stoga u ovom trenutku ne mogu govoriti o eventualnoj primjeni takvih zakonskih rješenja. Ako zakon bude donesen u predloženom obliku, sigurno je da naša odluka neće biti donesena preko noći, niti bez konzultacija sa svim zainteresiranim stranama – kazao nam je Obersnel.

Riječki ugostitelji su šokirani, ali misle da je nemoguće da se takvo što dogodi – da se praktički cijela riva, kazališni park ili Korzo pretvore u nepušačku zonu. Sve im to zvuči toliko nevjerojatno, naprosto previše loše da bi bilo istinito.

Udruženja obrtnika Rijeka oštro se protivi proglašenju bilo kakvih nepušačkih zona na otvorenom prostoru, čime bi bile obuhvaćene i ugostiteljske terase, ali i dodatnim ograničenjima u zatvorenim prostorima, jer bi to dovelo do dodatnog smanjenja prometa ugostiteljskih objekata, poručuju udruženi riječki ugostotelji.

Smanjenje prometa

– Ugostitelji su već stavljeni u nepovoljan položaj prilikom zabrane pušenja u restoranima i svim ostalim ugostiteljskim objektima u kojima se uslužuje hrana, ali i nekim drugim objektima koji ne zadovoljavaju uvjete propisane zakonom. Isto tako, mnogi su ugostitelji bili primorani investirati velika novčana sredstva u svoje objekte kako bi ih prilagodili propisanim uvjetima te kako bi u njima bilo dozvoljeno pušenje. Za one koji to pak nisu bili u mogućnosti, ali i za restorane koji tu mogućnost ni nemaju, jedina opcija koja im je preostala jest upravo pušenje na terasama. Ukidanje i te opcije dovest će do neminovnog smanjenja prometa što će, uz krizu od koje se još uvijek nisu u potpunosti oporavili, ali i brojne namete i ostale troškove, mnoge ugostitelje primorati da stave ključ u bravu – kaže nam predsjednik Udruženja obrtnika Rijeka Darko Sertić koji je i sam ugostitelj, i dodaje da trebamo biti svjesni društva u kojem živimo i navika gostiju, ali i činjenice da smo turistička zemlja koja si ovakve i slične poteze ne može priuštiti.

– Nadamo se da neće doći do toga da se jedinicama lokalne samouprave omogući proglašenje nepušačkih zona, čemu ćemo se mi kao Udruženje, odnosno naš Ceh ugostitelja, svakako suprotstaviti. Ukoliko do toga na kraju ipak dođe, siguran sam da će čelnici lokalnih samouprava na području koje pokriva Udruženje donijeti zdravorazumske odluke i imati sluha za svoje ugostitelje, građane, ali i turiste koji nas posjećuju – kaže Sertić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.