Među deset najsiromašnijih zastupnika

Romana Jerković “zaboravila” u imovinskoj kartici navesti zemljište u Istri vrijedno 693 tisuće kuna

Dražen Ciglenečki

Snimio Marko GRACIN / NL arhiva

Snimio Marko GRACIN / NL arhiva

Da je netko prijavio Romanu Jerković, mi bismo vjerojatno pokrenuli postupak, ali to nije bio slučaj.  Dužnosnici u imovinskoj kartici ne moraju navesti kad su kupili neku nekretninu, pa to neće niti Romana Jerković i ne možemo je stoga pitati zašto nije prije upisala – rekla nam je Dalija Orešković



ZAGREB  Saborska zastupnica Romana Jerković (SDP) nije u svoju imovinsku karticu upisala nekretninu koju je krajem 2014. njezin suprug Jadranko Barišić za 693 tisuća kuna kupio od Grada Umaga.


Pojedini mediji prošli su tjedan Romanu Jerković, koja obnaša dužnost predsjednice Glavnog odbora SDP-a, svrstali među deset najsiromašnijih zastupnika aktualnog saziva Sabora, ali to vjerojatno ne bi bilo tako da je ona u imovinskoj kartici navela i spomenutu nekretninu.


Gradsko vijeće Umaga je u studenom 2014. raspisalo javni natječaj na kojem se, između ostalog, nudilo zemljište u savudrijskom naselju Mazurija veličine 1.032 kvadratna metra s pripadajućom derutnom katnicom.




Kako je bilo istaknuto u natječaju, ta kuća u ruševnom stanju nije bila pogodna za stanovanje, nego je »potrebno njezino kompletno rušenje«. Po provedenom natječaju zaključeno je da je najpovoljnija ponuda Jadranka Barišića i Gradsko vijeće Umaga donijelo je odluku da tu nekretninu u gradskom vlasništvu proda njemu. Međutim, u imovinskoj kartici Romane Jerković, u rubrici podaci o nekretninama, piše – ne postoji.


SDP-ova zastupnica jučer je kao zamjenica voditelja saborskog izaslanstva u  Parlamentarnoj skupštini NATO-a bila u Istanbulu na godišnjoj skupštini tog vojnog saveza i uspjeli smo s njom komunicirati samo SMS porukama. Potvrdila nam je da sa suprugom posjeduje nekretninu u Mazuriji.


»Da, istina je. Suprug me je nakon članka u novinama, a dan prije mojeg puta u Istanbul, upozorio da novinar nije spomenuo zemlju u Istri. Sutra se vraćam u Hrvatsku i odmah ću kontaktirati Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa«, napisala nam je Romana Jerković. Nešto kasnije stigla nam je i njezina poruka da je »već ispravila pogrešku, što će se moći provjeriti kroz dva dana koliko treba da se izmjena evidentira«. Dakle, Romana Jerković zaboravila je upisati u karticu ovu nekretninu, pa je to učinila naknadno. Međutim, tog zemljišta nema niti u imovinskoj kartici koju je ona predala početkom godine, po prestanku zastupničkog mandata u Saboru u razdoblju od 2011. do 2015. I u toj kartici u rubrici podaci o nekretninama upisano je »ne postoji«, premda je zemljište u Istri kupljeno godinu dana ranije. Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje u sukobu interesa, bila je jučer rezervirana.


– Ne želim ništa prejudicirati. Da je netko prijavio Romanu Jerković, mi bismo vjerojatno pokrenuli postupak, ali to nije bio slučaj.  Dužnosnici u imovinskoj kartici ne moraju navesti kad su kupili neku nekretninu, pa to neće niti Romana Jerković i ne možemo je stoga pitati zašto nije prije upisala – rekla nam je Dalija Orešković.