Zahtjev upućen svim saborskim klubovima

Radnici RIZ-a traže da Sabor prije ljeta raspravi njihov slučaj

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ / NL arhiva

Snimio Davor KOVAČEVIĆ / NL arhiva

Radnici zagrebačke tvrtke RIZ Odašiljači u četvrtak su ispred Hrvatskog sabora od zastupnika tražili da prije ljetne stanke slučaj njihove tvrke stave na dnevni red te obvežu Vladu da tvrtki vrati više od 200 tisuća dionica, sukladno prijedlogu ministarstava gospodarstva i financija. "Molimo vas da nas spasite iz ralja organiziranog gospodarskog kriminala", poručili su radnici



ZAGREB  Radnici zagrebačke tvrtke RIZ Odašiljači u četvrtak su ispred Hrvatskog sabora od zastupnika tražili da prije ljetne stanke slučaj njihove tvrke stave na dnevni red te obvežu Vladu da tvrtki vrati više od 200 tisuća dionica, sukladno prijedlogu ministarstava gospodarstva i financija.


»Molimo vas da nas spasite iz ralja organiziranog gospodarskog kriminala kojemu je namjera uništavanje ove tvrtke, kako bi građevinska mafija bez ijedne kune došla u posjed vrijednih nekretnina na kojima se nalazi tvornica RIZ«, piše u zahtjevu koji su radnici dijelili zastupnicima, a adresirali su ga na sve saborske klubove.


RIZ je, tvrdi se u zahjevu, »posljednjih nekoliko godina žrtva organiziranog kriminala kojeg provode pojedinci iz Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) i Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), a sve pod okriljem ravnatelja CERP-a Milana Dejanovića i predstojnika DUUDI-ja Mladena Pejnovića«.


U RIZ-ovu slučaju, piše u zahtjevu, grubo su prekršeni svi hrvatski propisi, među njima i Kazneni zakon, a što se »očituje i u nezakonitom stjecanju i ustupanju dionica tvrtke, pljački novca sa žiro-računa i šteti većoj od 50 milijuna kuna«.RIZ Odašiljači traži žurno ustupanje dionica koje »trenutno nezakonito drži CERP«.

Iz tvrtke objašnjavaju da je u ljeto prošle godine, na inicijativu Upravnog vijeća CERP-a i prijedlog predstojnika DUUDI-ja, Ministarstvo gospodarstva izradilo prijedlog da joj se žurno vrate dionice, sa čim se suglasilo Ministarstvo financija, ali da su se DUUDi i Pejnović predomislili, pa od povrata nije bilo ništa.


»Da apsurd bude veći, CERP konfiscirane dionice RIZ-a dijeli širom Hrvatske kao naknadu za konfisciranu privatnu imovinu nakon 1945. godine«, tvrdi se u zahtjevu kojeg su radnici RIZ-a u četvrtak dijelili saborskim zastupnicima.


Tvrtka RIZ Odašiljači nalazi se na atraktivnoj lokaciji u Božidarevićevoj ulici, kod parka Maksimir.