Školski sindikat

PODSJETILI HDZ NA PREDIZBORNO OBEĆANJE ”Preporod” poziva ministricu Divjak da plati produžnu nastavu

Ljerka Bratonja Martinović

Foto D. Jelinek

Foto D. Jelinek

Ministrica Divjak u rukama ima obećanje HDZ-a, a ako uz to ima i malo volje, ima snažan adut da se plaćanje produžne nastave konačno realizira. Ne tražimo da nam se ti sati plate kao prekovremeni, nego kao redovna satnica – rekao je Stipić na konferenciji za novinare



ZAGREB – Predsjednik Sindikata »Preporod« Željko Stipić pozvao je ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak da se pobrine za plaćanje produžne nastave, u okviru koje neki profesori besplatno odrade i po 60 i više nastavnih sati. Produžna nastava u osnovnim i srednjim školama počinje idući tjedan, a nastavnici očekuju da se u proračunu pronađe iznos od 10-tak milijuna kuna, koliko prema procjenama sindikata stoji produžna nastava za učenike s jednom ili više jedinica.


Stipić podsjeća da se upravo HDZ u svom predizbornom programu izjasnio za plaćanje produžne nastave, s tim da o visini naknade za te sate treba pregovarati.


– Ministrica Divjak u rukama ima obećanje HDZ-a, a ako uz to ima i malo volje, ima snažan adut da se plaćanje produžne nastave konačno realizira. Ne tražimo da nam se ti sati plate kao prekovremeni, nego kao redovna satnica – rekao je Stipić na konferenciji za novinare. Na Svetice je, kaže, proslijedio dopis nastavnice iz Siska, od koje ravnatelj traži da odradi najmanje 60 sati produžne nastave. To je nemoguće realizirati, jer toliki broj sati izlazi iznad zaduženja redovne nastave i značilo bi kršenje Zakona o radu, upozorava šef Preporoda.




Osim toga, nastavnici očekuju i zakonsko delimitiranje dopunske nastave. U srednjim školama, gdje je i najviše učenika s jedinicama, dopunska je nastava ograničena brojem razrednih odjela, pa se u školi s 24 razredna odjela može održati maksimalno 24 sata dopunske nastave. Dopunska nastava mora ovisiti o potrebama učenika, a ne administrativnim barijerama, veli Stipić i poziva ministricu Divjak da to pitanje regulira u izmjenama i dopunama Zakona o obrazovanju, koje se donose u idućem kvartalu. Zbog loše regulirane dopunske i produžne nastave, roditelji su – upozoravaju u sindikatu – prisiljeni plaćati silan novac za instrukcije. Produžna se nastava održava nakon mature, u pregrijanim učionicama, a ima učenika koji na nju uopće ne dođu, pa ih nastavnici uzalud čekaju.


– Očekujemo da će Divjak biti miinstrica diskontinuiteta, i da neće gurati probleme pod tepih – poručuje Stipić. Produžna nastava, inače, nastavnicima se ne plaća već tri godine, što državni »dug« povećava na 30-tak milijuna kuna.