Trideset dana izvanrednog stanja

Palestina zatvara svoje granice? Proglasili izvanredno stanje zbog koronavirusa

Hina

foto: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

foto: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

"Odlučili smo proglasiti izvanredno stanje na svim palestinskim područjima zbog opasnosti od koronavirusa i kako bi spriječili njegovo širenje", rekao je premijer u četvrtak navečer u Ramali.JERUZALEM – Palestinski predsjednik Mahmud Abas proglasio je jučer 30-dnevno izvanredno stanje, nakon izvješća o slučajevima zaraze novim koronavirusom u Betlehemu na Zapadnoj obali.


Tu je odluku objavio palestinski premijer Mohamed Štajeh nekoliko sati nakon što su dužnosnici zatvorili betlehemsku Baziliku Isusova rođenja, za koju se vjeruje da je izgrađena na mjestu gdje je rođen Isus, i zabranili stranim turistima boravak u hotelima na Zapadnoj obali.


“Odlučili smo proglasiti izvanredno stanje na svim palestinskim područjima zbog opasnosti od koronavirusa i kako bi spriječili njegovo širenje”, rekao je premijer u četvrtak navečer u Ramali.
Po njegovim riječima, palestinske vlasti također razmatraju zatvaranje svih graničnih prijelaza.


Ministar zdravstva Mai Alkaila rekao je da je sedam osoba pozitivno na koronavirus te da su svi oni palestinski zaposlenici betlehemskog hotela Angel.


Zdravstveni dužnosnici vjeruju da se tih sedmero ljudi, koji su prvi prijavljeni slučajevi zaraze na okupiranom palestinskom teritoriju, zarazilo od turista koji su nedavno boravili u hotelu.


Bazilika Isusova rođenja bit će zatvorena dva tjedna kao i druge crkve i džamije na području Betlehema.


Zabrana dolaska stranih gostiju u hotele na Zapadnoj obali također će biti na snazi dva tjedna, priopćilo je ministarstvo turizma.