RIGOROZNE MJERE

Slovenija zabranjuje okupljanje više od 5 osoba, vojska bi mogla dobiti policijske ovlasti

P. N.

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Hojs je sinoć za medije izjavio da vlada razmišlja i o aktivaciji članka zakona o obrani koji je donesen za vrijeme migrantske krize 2015./2016. godine i omogućava davanje policijskih ovlasti vojsci u slučaju izvanrednih prilika, ali da je za to potrebno osigurati dvotrećinsku većinu glasova u parlamentuLJUBLJANA – Slovenska vlada uvodi još rigoroznije mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa proglašene prije tjedan dana, pa će tako danas zabraniti okupljanje skupina u kojima je više od pet ljudi na javnim površinama, javljaju u četvrtak slovenski mediji.


Glasnogovornik kriznog stožera za koronavirus Jelko Kacin kazao je da će o početku primjene te mjere građani biti obaviješteni telefonskom  SMS-porukom.


Ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs rekao je da bi na snagu ta mjera mogla stupiti u ponoć na petak,  a predviđat će i sankcije za one koji je krše, uz globu od 400 eura.
Hojs je sinoć za medije izjavio da vlada razmišlja i o aktivaciji članka zakona o obrani koji je donesen za vrijeme migrantske krize 2015./2016. godine i omogućava davanje policijskih ovlasti vojsci u slučaju izvanrednih prilika, ali da je za to potrebno osigurati dvotrećinsku većinu glasova u parlamentu.


Slovenija je u četvrtak broj otvorenih graničnih prijelaza s Italijom s prijašnjih šest smanjila na četiri pri čemu je i dalje omogućen ulazak samo onim putnicima s boravištem u Sloveniji i slovenskim državljanima, te teretnim vozilima s ciljnom destinacijom u Sloveniji.


Ostalima koji su u u tranzitu povremeno osigurava prolaz u konvojima vozila prema granici s Mađarskom i Hrvatskom.


Prema službenim podacima od  srijede, zaraza koronavirusom u Sloveniji je potvrđena u 286 osoba, 11 više nego dan prije, što pokazuje trend smanjivanja rasta potvrđenih infekcija iz prošlog tjedna, no epidemiolozi upozoravaju da je broj inficiranih možda i pet puta veći, a sljedećih se dana očekuje porast broja teže oboljelih koji zahtijevaju hospitalizaciju i liječenje na odjelima intenzivne skrbi.


Prema zadnjim javnim podacima koje prenosi Slovenska tiskovna agencija STA, u ljubljanskom Sveučilišnom kliničkom centru (UKC) hospitalizirano je 18 pacijenata s koronavirusom, od čega je pet na intenzivnoj terapiji.


U UKC-u Maribor je hospitalizirano 13 zaraženih, a na intenzivnom odjelu je jedan.


Infektologinja Bojana Breović, članica kriznog stožera za koronavirus, kazala je da je u Sloveniji oko 200 bolničkih postelja koje su primjerene za njegu zaraženih koronavirusom, ali da bi se taj broj po potrebi mogao i udvostručiti.


Čekaju se novi respiratori i maske i druga oprema za rad osoblja s bolesnicima koji bi ovih dana mogli biti primljeni na te odjele.