Utorak, 1. prosinca 2015.
Objava popisa poreznih dužnika urodila plodom

Od objave Linićeve liste dužnika naplaćeno 8 milijuna kuna; Smiljanec: Isprika onima koji na listi nisu trebali biti

Snimio Marko GRACIN
Autor: HINA
Objavljeno: 9. kolovoza 2012. u 21:08

Lista poreznih dužnika koju je Porezna uprava objavila pokazala se kao učinkovito sredstvo naplate poreznih dugova, rekla je ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec te se ispričala što su se na listi dužnika našla i neka imena koja se tu nisu trebala naći

ZAGREB  Lista poreznih dužnika koju je Porezna uprava Ministarstva financija objavila prije deset dana, pokazala se kao učinkovito sredstvo naplate poreznih dugova, jer se do sada u državni proračun slilo više od osam milijuna kuna, izjavila je večeras ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec.

Ujedno se ispričala što su se na listi dužnika našla i neka imena koja se tu nisu trebala naći, ističući kako je to iznimka i slučajna pogreška, zbog koje se u osobno ime i ime Porezne uprave ispričala.

»U ovih je osam dana uplaćeno preko osam milijuna kuna u državni proračun, a otprilike smo toliko i očekivali«, kazala je Čavlović Smiljanec u večerašnjem središnjem dnevniku HRT-a, dodavši kako Porezna uprava na dnevnoj razini prati kolika je naplata onih obveznika koji se nalaze na listi poreznih dužnika.

Kada je riječ o strategiji »lova« na dužnike, dogovorenoj s Državnim odvjetništvom, ravnateljica Porezne uprave najavila je da se prva drugostupanjska rješenja u vezi s nesrazmjerom dohotka i poreza razrezanog prema državi, očekuju odmah, što je i bio razlog jučerašnjeg sastanka s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem.

»Sve kreće od Porezne uprave, koja ima podatke o onim poreznim obveznicima kod kojih postoje elementi za mogućnost postojanja kaznenog djela utaje poreza. To su u prvome redu oni porezni obveznici koji su cijeli niz godina osnivali lance poduzeća i zlorabili svoje ovlasti kao vlasnici društva, kao i oni porezni obveznici, odnosno, građani koji su stjecali imovinu velike vrijednosti«, naglasila je ravnateljica Porezne uprave Čavlović Smiljanec.

Govoreći o mogućnosti da se na popisu dužnika nađu obveznici koji tu nisu trebali biti, napomenula je kako je kod kretiranja popisa dužnika nužno uzeti u obzir niz okolnosti, te da su greške uvijek moguće.Na listu ne ulaze obveze koje imaju reprogram, odgodu plaćanja i ovrhe, te se na njoj ne smiju nalaziti osobe koje su podnijele zahtjev za zastaru, a ulaze oni porezni dugovi koji su izvršni i dospjeli.

»To su prije svega oni dugovi za koje više ne postoji mogućnost žalbe ili, ako se netko žalio, gdje je drugi stupanj potvrdio naše mišljenje«, kazala je Čavlović Smiljanec. Napomenula je kako upravni spor koji je u tijeku, za poreznu upravu nije bitan jer se porezno zaduženje svejedno nalazi na kartici poreznog obveznika.

»Moramo biti svijesni da se radi o velikom broju poreznih obveznika i mi smo u Poreznoj upravi radili tri mjeseca na tome da se greške ne dogode«, kazala je, te se u svoje osobno i ime Porezne uprave unaprijed ispričala svim onim građankama i građanima čija su se imena našla ili će se eventualno naći na listi poreznih dužnika a nisu tamo trebala biti.

No napomenula je da je ipak takvih slučajeva iznimno mali broj.Na novinarsko pitanje što je s onim zaposlenicima Porezne uprave koji su u svojim ladicama držali rješenja o blokadama i nisu prema pojedincima provodili mjere prisilne naplate duga, ravnateljica Porezne uprave naglasila je da je u proteklih šest mjeseci smijenila 13 pročelnika područnih ureda, od njih ukupno 20 u Hrvatskoj, a da se s onim službenicima za koje se utvrdi da su kršili svoju radnu obavezu, bavi poseban sektor središnjeg ureda, koji se bavi unutrašnjim nadzorom rada službenika Porezne uprave.

Osvrćući se na razinu nagomilanog duga, kazala je kako Porezna uprava i hrvatska država nisu smjele dopustiti da se toliki dugovi gomilaju u prijašnjim godinama.

Komentari

13
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • transparentna
  transparentna   Objavljeno: 10. kolovoza 2012. u 13:09

  lista javna - isprika anonimna. Ima li koju svrhu.

 • Mrkopalj
  Mrkopalj   Objavljeno: 10. kolovoza 2012. u 9:50

  Ovim tempom i objavljivanjem dužnika neće napraviti ništa. Samo će ih javnost ismijati i popljuvati jer mi smo nacija koja ne plaća nikome ništa, varamo jedan drugoga, primamo mito sve u šesnaest, nema firme i javne ustanove u kojoj ne postoji jedan mali Pfizer.
  Ali, postavlja se pitanje, zašto najprije država nije poplaćala svoja dugovanja? Zašto ova nova bagra na čelu s onim nadrkanim Slinićem. Zašto taj gad ne zatvara dugove recimo prebojem ili nekim drugim načinom, poravna račune i skine masu imena s te liste. Zar taj idiot nije svijestan da se neke od ovih cifri nikada neće naplatiti jer su uvećane kamatama da te bože sačuvaj. Jesu li ti gadovi svjesni da se porezna dugovanja događaju i to sada....njima i da ni tu neće ništa napraviti jer su nesposobna vlast koja je slučajno dobila mandat. Zar oni stvarno misle da javnim sramoćenjem dobivaju nekakv efekt. Evo im efekta, par miliona kuna na milijarde. O jebem vas luda.......

 • M.Trošelj
  M.Trošelj   Objavljeno: 10. kolovoza 2012. u 8:50

  Birokracija je ustrajna u svojoj gluposti. Toliko je nepokolebljiva da je nemoguće s njom komunicirati na logičnoj razini.
  Primjer.
  Rijeka-stan isto tako ima listu dužnika plaćanja pričuve. U izvještaju za 2011. g. koji smo dobili ovih dana, dakle 08.2012. možete naći sebe da ste dužni pričuvu za 12.2011. Vi ste to platili 26.12. umjesto 25.12.
  Dakle, njima je bilo potrebno 7 mjeseci i nešto dana da naprave izvještaj ali sve to vrijeme nisu bili u stanju ažurirati listu dužnika.

 • franc
  franc   Objavljeno: 10. kolovoza 2012. u 7:57

  još samo uvedite kazne dugotrajkne robije i konfiskacije imovine za utaju poreza i to je to....

 • GLEMBAY
  GLEMBAY   Objavljeno: 10. kolovoza 2012. u 7:46

  Porez se treba i mora platiti u svakoj normalnoj zemlji,to nije sporno niti ovdje.No,objaviti spisak poreskih dužnika s toliko nejasnoća,pogreškica u procesu,pa i neispravnih podataka,ujedno znači da je Porezna uprava,na žalost,totalno nesposobna.Ako za 20 godina ne može ažurirati stanje poreznih obveznika,što to govori o njoj samoj ? A (od)sad bi kao trebali raditi pošteno i savjesno ,koje li ironije ?! Najtragičnije od svea je što ministar financija i ravnateljica ne poznaju naše zakone,pa valjda pišu svoje u slobodno vrijeme.Ravnateljica se sastaje s DORH-om oko možebitnih kaznenih prijava za utajivače poreza te (poltičkog li osigurača) moguće porezne referente ,koje je zdušno branila čitavih 2.3 mjeseca !? Zašto referente sad? Pa lakše je sitnu ribu baciti u more,neo li pitati tko im je to NAREDIO-ispašće da je neka Nada referentica eto,iz čiste obijesti,ostavila 100 miliona poreznog duga nekom Dinku,a gle,nema nijednog Mercedesa u garaži,stan na Floridi ,vozi se ZET-om,itd. ? A što bi bilo s tim da ravnateljica provjeri imovinske kartice SVIH zaposlenih u PU i M.FIN-u ?

  • GLEMBAY
   GLEMBAY   Objavljeno: 10. kolovoza 2012. u 9:20

   Nije mi baš jasno još nešto-ravnateljica veli da su naplatili u ovih 10 dana 8 miliona kuna poreza,tim tempom ,kad odbiješ vikend,dođe na 1 milion kuna dnevno,pa ispada a bi onda trebalo negdje oko 51.000 dana da se sve tim tempom naplati. To kao neki pomak,pa to je manji tempo naplate nego li inače,kad se zbroje porezni prihodi ?!

 • ivano
  ivano   Objavljeno: 9. kolovoza 2012. u 23:44

  Mlada partizanka bombe bacala---
  Tko je ta stara partizanka Smiljanec tko je ona pa se elikava svaki dan u novinama i ne samo u novinama.
  Što je to ta partizanka samostalno učinila osim što je trošila novce koje nije imala pa ju je bamka morala tužiti da naplati svoja potraživanja.
  Ova partizanka se ponaša kao Oliver, Džiboni, Mišo Kovač ali oni su nešto stvorili i pokušvaju svoje proizvode prodati a to mogu učiniti ako ih plasiraju kroz medije.
  Što partizanka Smiljanec nama prodaje osim svojih dugovanja.
  Zamislite osobu koja troši više nego što zarađuje nešto slično kao Republika Hrvatska i onda ta drugarica ima kako to kažete vi u Hrvatskoj građanske hrabrosti preuzeti mjesto koje je preuzela nakon što ju je njena partija nagovorila. Ne znam tko je jadbiji u ovoj priči partizanka Smiljanec ili partija koja nije imala drugu osobu za tu poziciju.

 • ivano
  ivano   Objavljeno: 9. kolovoza 2012. u 23:44

  Mlada partizanka bombe bacala---
  Tko je ta stara partizanka Smiljanec tko je ona pa se elikava svaki dan u novinama i ne samo u novinama.
  Što je to ta partizanka samostalno učinila osim što je trošila novce koje nije imala pa ju je bamka morala tužiti da naplati svoja potraživanja.
  Ova partizanka se ponaša kao Oliver, Džiboni, Mišo Kovač ali oni su nešto stvorili i pokušvaju svoje proizvode prodati a to mogu učiniti ako ih plasiraju kroz medije.
  Što partizanka Smiljanec nama prodaje osim svojih dugovanja.
  Zamislite osobu koja troši više nego što zarađuje nešto slično kao Republika Hrvatska i onda ta drugarica ima kako to kažete vi u Hrvatskoj građanske hrabrosti preuzeti mjesto koje je preuzela nakon što ju je njena partija nagovorila. Ne znam tko je jadbiji u ovoj priči partizanka Smiljanec ili partija koja nije imala drugu osobu za tu poziciju.

  • MaoZeDong
   MaoZeDong   Objavljeno: 10. kolovoza 2012. u 12:13

   Što ti "rodjače" guraš nos tamo gdje mu nije mjesto? Niti živiš u RH, niti plaćaš poreze ovdje. Ajde ti lijepo seruckaj po kakvim BiH novinama (portalima) i poštedi nas svojih retardiranih komentara.

 • saraxy
  saraxy   Objavljeno: 9. kolovoza 2012. u 23:36

  Ajde da vidim da li ćete mi i vi brisati komentar jer mi na portalu od Večernjeg brišu u roku minute...

  MATIJA BABIĆ vlasnik Index.hr-a dužan je državi 1.149.725,21 kn neplaćenog poreza!!! Zbog čega nijedan medij u državi ovo nije objavio?!?

  Babić je vlasnik tvrtke Prva stranica d.o.o. preko koje je Index.hr poslovao do 2008. godine. Nakon toga 2009. godine, Babić prebacuje poslovanje Index.hr-a na tvrtku Index promocija d.o.o. da bi izbjegao plaćanje poreza.

  Ovaj podatak može se provjeriti na 'stupu srama' koji je objavila Porezna uprava. Tvrtka Prva stranica d.o.o. nalazi se na području Grada Zagreba pod rednim brojem 1207. na 13. stranici...

 • palena
  palena   Objavljeno: 9. kolovoza 2012. u 21:40

  Koga je smijenila u onoj poreznoj upravi gdje je ona bila dugugodišnja šefica a nenaplaćeno pola milijarde poreza?

  • saraxy
   saraxy   Objavljeno: 9. kolovoza 2012. u 23:26

   Lažeš kao i Večernji list koji je ovu laž prvo objavio na naslovnici, a zatim drugi dan demantij Porezne uprave sakrio na predzadnju stranicu. Žena uopće nije bila šefica u toj poreznoj upravi već je radila u odjelu koji nema nikakve veze s obračunom i naplatom poreza. Tako da ni teoretski nije mogla biti odgovorna za bilo kakvi nenaplaćen porez.

   Cilj objave te očite laži hdz-ovog novinara Josipa Bohutinskog bio je rušenje ugleda nove ravnateljice Porezne Uprave koja je objavom poreznih dužnika očito stala na žulj mnogima.

 • VolimZagreb
  VolimZagreb   Objavljeno: 9. kolovoza 2012. u 21:33

  Ajmo im dat 3 mjeseca pa da onda vele u % koliko su ubrali.
  Držim fige da bude više od 10%!