Ortoped i predsjednik riječkog HDZ-a

Novi v.d. ravnatelja HZZO-a Lucijan Vukelić protiv povećanja cijene dopunskog osiguranja

Barbara Čalušić

Vođenje HZZO-a Lucijan Vukelić će preuzeti od dr. Fedora Dorčića, još jednog riječkog kadra



RIJEKA  Ortoped lovranske bolnice i šef riječkog HDZ-a dr. Lucijan Vukelić novi je vršitelj dužnosti ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.


Nakon višemjesečnog odgađanja odluka o imenovanju donesena je na zatvorenom dijelu sjednice Vlade, a Vukelić će u ponedjeljak, kada stupa na dužnost, vođenje HZZO-a preuzeti od dr. Fedora Dorčića, još jednog riječkog kadra na čelu nacionalnog zdravstvenog osiguravatelja koji je, ponovo kao vršitelj dužnosti, na ovoj funkciji proveo godinu i pol dana.


– Nakon preuzimanja dužnosti krenut ću u standradne obilaske podružnih ureda, rješavanje tekuće problematike, a u dogovoru i u koordinaciji s ministrom zdravstva, Milanom Kujundžićem,  donijet ćemo plan daljnjih aktivnosti. Vjerujem da ću na ovom mjestu moći pretočiti svojih 30 godina iskustva u realnom sektoru zdravstva – kaže Vukelić koji je kao v.d. ravnatelja HZZO-a izabran na rok od pola godine.




Na pitanje što misli o povratku HZZO-a u državnu riznicu koje se počelo spominjati ove godine, Vukelić kaže da sredstva HZZO-a moraju biti namijenjen onima koji ih uplaćuju, a to su osiguranici. Umjesto povećanja cijene dopunskog osiguranja, novi v.d. ravnatelja HZZO-a način za povećanje zdravstvenog budžeta vidi u drugim izvorima financiranja.


– Kad je riječ o cijeni dopunskog osiguranja, treba napomenuti da je ono otvoreno na tržištu i imate druge osiguravateljske kuće koje nude i nižu cijenu od HZZO-a. Osobno smatram da su nam potrebni drugi izvori financiranja koje trebamo naći – zaključuje Vukelić.


   Vlada je razriješila i v. d. zamjenice ravnatelja HZZO-a Veroniku Laušin, dr. med. te ju  imenovala za zamjenicu ravnatelja HZZO-a, na temelju postupka po objavljenom javnom natječaju.