NAJTEŽA OPERACIJA

Novi uspjeh hrvatskih kirurga: Djevojčici iz Rijeke spasili palac kojeg je odsjekla sjekirom

P. N.

Screenshot HRT

Screenshot HRT

Iako je čeka dugotrajna rehabilitacija, liječnici vjeruju da će se funkcija prsta gotovo u potpunosti vratiti



Novi uspjeh naših liječnika: plastični kirurzi iz KBC-a Zagreb spasili su 13-ogodišnjoj djevojčici palac kojeg je odsjekla sjekirom, javlja HRT.



Iako je čeka dugotrajna rehabilitacija, liječnici vjeruju da će se funkcija prsta gotovo u potpunosti vratiti.




Bio je dovoljan trenutak nepažnje i neznanja i 13-ogodišnja djevojčica iz Rijeke odsjekla si je palac.


– Uzela je sjekiru i pokušala sama nešto odrezati što nikada prije u životu nije radila. Uzela ju je netipično lijevom rukom i odrezala si je palac desne ruke, a inače je dešnjakinja, rekao je Mladen Duduković, spec. plastične kirurgije Klinike za kirurgiju Zagreb.


Kada je roditeljima u KBC-u Rijeka rečeno da prst ne mogu spasiti, sjeli su u automobil i odjurili u KBC Zagreb. Operacija je trajala 6 sati. Liječnici su bili podijeljeni u dva tima.


– Jedan tim pripremao je taj amputirani dio, da se pripreme krvne žile, živci i sve ostalo što je potrebno za funkcioniranje prsta, a drugi tim je pripremao pripoj, odnosno mjesto na tijelu na koje se spaja, pojasnio je Nino Fuchs, spec. plastične kirurgije Klinike za kirurgiju Zagreb.


Riječ je o najtežoj operaciji u plastičnoj kirurgiji.


– Govorimo o strukturama koje su, sve osim kosti i tetive, manje od 2 milimetra, kod djeteta ove dobi su manje i od milimetra, dodao je Duduković za HRT.


Srećom, operacija je uspjela. Palac je spašen. Slijedi dugotrajna rehabilitacija. Liječnici nisu ni sekunde dvojili da spase djevojčici prst.


Tim Klinike za kirurgiju preuzima i one slučajeve od kojih drugi dižu ruke. Zahvalni su i pacijenti na drugoj prilici…