Novi rokovi na internetskih stranicama IFO-a

Njemački institut završit će HDZ-ov gospodarski projekt nakon izbora

Dražen Ciglenečki

Foto N. REBERŠAK

Foto N. REBERŠAK

Prijašnji rok za izradu dokumenta bio je rujan, ali sada na stranicama IFO-a stoji prosinac, znači nakon parlamentarnih izbora. U HDZ-u tvrde da je program »odavno gotov«, te da će ga »prezentirati u sklopu cjelovitog izbornog programa kad počne kampanja« 



ZAGREB Zbunjujuće je djelovala izjava predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, koji je u petak otkrio da će njegova stranka do parlamentarnih izbora objaviti možda samo neke elemente gospodarskog programa. Otvorilo je to dvojbu ima li glavna oporbena stranka uopće program temeljem kojeg, u slučaju izborne pobjede, namjeravaju rješavati probleme hrvatske ekonomije. Tu dvojbu pojačava podatak s internetske stranice njemačkog instituta IFO, čiji stručnjaci, zajedno s HDZ-ovom Zakladom hrvatskog državnog zavjeta, rade na dokumentu »Kratkoročne i dugoročne mjere za jačanje održivog razvoja i zapošljavanja u Hrvatskoj«. Naime, navodi se da će ovaj projekt, započet u rujnu prošle godine, biti završen u prosincu. To znači kad će izbori već biti okončani. Usto, ranije je na toj stranici pisalo da će IFO projekt za HDZ, čija je zadaća sačiniti »preporuke za poboljšanje hrvatske međunarodne ekonomske konkurentnosti«, trajati do rujna ove godine.



Karamarko je u više navrata najavljivao objavu programa, a potom pomicao vremenski termin. U prethodne tri godine često je bio izložen novinarskom propitivanju kad će program. U HDZ-u su se stalno mijenjali ekonomski stratezi, a onda je Karamarko odlučio glavninu posla oko izrade programa povjeriti IFO instititu, koji vodi Hans-Werner Sinn.





Međutim, u subotu su u HDZ-u tvrdili da im je program zapravo »odavno gotov«, te da ga je Karamarko još krajem lipnja predstavio na sjednici predsjedništva stranke. »Taj ćemo gospodarski program prezentirati u sklopu našeg cjelovitog izbornog programa i to kad počne izborna kampanja, odnosno nakon što bude poznat točan datum parlamentarnih izbora«, poručuju iz HDZ-a. Istovremeno negiraju da im je minhenski institut samo dostavio već napisan program i ističu da je riječ o »zajedničkom projektu HDZ-ovih, neovisnih, te stručnjaka iz IFO instituta«. »Puno je ljudi radilo na tom programu i bilo je više sastanaka i u Hrvatskoj i u Njemačkoj«, napominju u HDZ-u. Stranka planira u budućnosti surađivati sa stranim institutima u vezi s poljoprivrednom politikom, a o gospodarskim reformama nastavit će se konzultirati s političkim prijateljima i stručnjacima iz Slovačke. 


Podsjetimo, Karamarko je u Gudovcu izrazio bojazan da će HDZ-ovi politički protivnici preuzeti ideje iz gospodarskog programa, ako ga stranka objavi. »Svi znaju za naš gospodarski program, kojeg su izradili naši stručnjaci, zajedno s onima iz uglednog bavarskog instituta. Elemente tog programa ćemo otkrivati u mjeri u kojoj nam je to strateški potrebno. Već smo vidjeli da su kopirali nekoliko stvari koje smo objavili i to više nećemo dopustiti«, upozorio je predsjednik HDZ-a. 


On je početkom ožujka boravio u Zagrebu i govorio na jednom HDZ-ovom skupu posvećenom gospodarskim temama, ali tada je ustvrdio da IFO ne radi program za HDZ nego za »cijelu Hrvatsku«.