Nema posla

Međunarodni dan bijelog štapa: Slijepim osobama teže neko ikad

Ljerka Bratonja Martinović

Na udaru su mladi s oštećenjem vida, jer je zapošljavanje slijepih u zadnjih nekoliko godina praktički prestalo, a pomoć slijepim osobama svedena je na socijalnu kategorijuPrava slijepih svakim su danom sve manja



ZAGREB Položaj slijepih osoba u Hrvatskoj teži je nego ikad. Na udaru su osobito mladi s oštećenjem vida, jer je zapošljavanje slijepih osoba u zadnjih nekoliko godina praktički prestalo, a pomoć slijepim osobama svedena je na socijalnu kategoriju – upozorava Vinko Zrinščak, tajnik Udruge slijepih Zagreb u povodu Međunarodnog dana bijelog štapa, 15. listopada.


– Radna mjesta na kojima rade slijepe osobe gase se njihovim odlaskom u mirovinu, a novog zapošljavanja nema – tvrdi Zrinščak, te dodaje da se prava sužavaju i u svim drugim domenama koje se odnose na prava slijepih osoba. U novom zakonu o socijalnoj skrbi, žale se u udruzi, sve je vezano uz dohodovni cenzus, iz čega proizlazi da prava iz tog zakona pripadaju samo socijalno ugroženima, a ne svima s oštećenjem vida.  


– Da bi slijepa osoba dobila pravo na naknadu za tuđu pomoć i njegu, primanja u obitelji ne smiju prijeći 1.000 kuna po članu mjesečno. Dakle, četveročlana obitelj koja mjesečno raspolaže s 4.001 kunom po zakonu o socijalnoj skrbi nema pravo ni na što. Pitam se koja to obitelj može živjeti s 4.000 kuna mjesečno?! – čudi se Zrinščak.   

Sporni cenzus


U udruzi slijepih strahuju da će i inkluzivni dodatak, koji će se početi primjenjivati od kraja 2013. godine, vjerojatno biti vezan uz dohodovni cenzus, te da veliki dio slijepih osoba ni na njega neće imati pravo. Kriteriji koje je zakon predvidio za realizaciju prava invalidnih osoba stravično su niski, zapravo smiješni, tvrde u udruzi.   Iako Grad Zagreb čini mnogo za osobe s invaliditetom, od zvučnog semafora za slijepe osobe pa nadalje, udruge slijepih i slabovidnih osoba nisu zadovoljne tretmanom kakav imaju kod gradskih vlasti. Problem im je, kažu, financiranje hladnog pogona, koji samo za Udrugu slijepih Zagreb iznosi 950.000 kuna godišnje. Od Grada Zagreba novac dobiju samo za programe kojima se prijave na natječaj.   

Pješačenje na Sljeme


– Ako Ministarstvo zdravstva dijelom financira hladni pogon za nacionalne saveze osoba s invaliditetom, ne vidimo razlog da to ne učini i Grad Zagreb na lokalnoj razini. Zagrebački statut nije sveta krava, ali dosad nitko nije pokazao volju da ga promijeni – žali se Zrinščak.




Udruga slijepih Zagreb ove je godine od gradskih vlasti dobila sredstva za realizaciju dva programa, u ukupnom iznosu od 217.000 kuna. Uz hladni pogon od gotovo milijun kuna, udruzi na razne aktivnosti godišnje ode i po 600.000 kuna.


Međunarodni dan bijelog štapa Udruga slijepih Zagreb obilježit će u subotu, 15. listopada, tradicionalnim pješačenjem na Sljeme, a u srijedu, 19. listopada, upriličit će prijem za gradske i županijske oce uz predstavljanje novog CD-a vokalnog ansambla Udruge slijepih Zagreb, VAUS. Riječ je o jedinom hrvatskom vokalnom ansamblu osoba s invaliditetom, koji ove godine na 15. obljetnicu postojanja, izdaje drugi CD. Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se u znak sjećanja na 15. listopada 1930. godine kada je za slijepe uveden bijeli štap kao pomagalo u kretanju. U Hrvatskoj ima oko 1.000 slijepih osoba, dok je slabovidnih i do četiri puta više.