Neobičan susret

Lobiranje za mrežu? Izaslanstvo Deutsche Telekoma posjetilo Pantovčak

Dražen Ciglenečki

Claudiu Nemat primio je predstojnik Ureda predsjednice Domagoj Juričić, a iz Ureda poručuju da je razgovor bio tehničke, protokolarne prirode. U Vladi kažu da premijer nije htio primiti Nemat jer da »ona samo dolazi lobirati za svoju firmu, koja traži da Hrvatska odustane od nečega na što ima puno pravo« 



ZAGREB » U Zagrebu je jučer boravila Claudia Nemat, članica uprave Deutsche Telekoma zadužena za Europu i strateško upravljanje tehnologijom, a na to su predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Zoran Milanović po običaju različito reagirali.


 Dok je Nemat na Pantovčak, zajedno s predsjednikom uprave HT-a Davorom Tomaškovićem službeno primio predstojnik Ureda predsjednice Domagoj Juričić, u Vladi su se odbili sastati s jednom od čelnica njemačkog telekomunikacijskog giganta.


Priča s Merkel


To je naročito zanimljivo zato što je kancelarka Angela Merkel u nedavnom razgovoru u Berlinu s Kolindom Grabar-Kitarović glavnu primjedbu imala na činjenicu da hrvatska država, putem poduzeća »Odašiljači i veze«, radi na objedinjavanju i izgradnji informatičke infrastrukture, što u tom području ugrožava faktičan monopol HT-a, tvrtke kćeri Deutsche Telekoma. U HT-u to smatraju nepotrebnom paralelnom mrežom, konkurentskoj njihovoj koju iznajmljuju ostalim operaterima, te ograničavanjem u poslovanju.




Na web stranici Deutsche Telekoma piše da je Claudia Nemat prije dolaska u tu firmu 2011., 17 godina radila u »McKinsey&Company«, gdje se bavila informatičkom i komunikacijskom tehnologijom. No, nismo uspjeli saznati je li članica uprave DT-a s Kolindom Grabar-Kitarović došla razgovarati upravo o nastojanju Vlade da svojom mrežom brzi internet dovede u svaki dio Hrvatske.


  Iz Ureda predsjednice tvrde da nije bilo razgovora o spornom pitanju, već da su gosti proučili kako će eventualne probleme rješavati na drugim razinama. Sam razgovor s visokim izaslanstvom njemačke korporacije je, tvrde s Pantovčaka, bio tehničke, protoklarne prirode, te se poruka gostiju manje više svela na čestitke predsjednici za izboru na funkciju koju obavlja, odaslane preko predstojnika Ureda. S Pantovčaka tvrde i kako sastanak s Grabar-Kitarović nije bio ni predviđen.U Vladi, pak, ističu da premijer nije htio primiti Claudiu Nemat procjenjujući da »ona samo dolazi lobirati za svoju firmu, koja traži da Hrvatska odustane od nečega na što ima puno pravo«.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista…