Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
17. veljače 2020.
Pokažite vaše prugice

Jednostavna ilustracija klimatske krize: Pogledajte kako se kroz godine „ugrijala“ Hrvatska

snimio Ivica Tomić
snimio Ivica Tomić
Autor:
Objavljeno: 19. lipanj 2019. u 9:25 2019-06-19T09:25:00+02:00

Ono što se primijeti „na prvu“ jest da situacija diljem svijeta postaje – sve toplija. Pruge koje su jednom bile umirujuće plave boje, alarmantnom se brzinom pretvaraju u jarko crvene.

Znanstvenik Ed Hawkins je prošle godine predstavio snažnu shemu za vizualizaciju promjena u temperaturi na globalnoj razini, prenosi Science Alert.

Osmislio je prugice u različitim bojama kojima se jednostavno može vidjeti koliko nam je svake godine sve toplije i toplije.

Ove je godine nadogradio vlastitu ideju stvorivši interaktivnu mrežnu stranicu. Ista se temelji na podacima o temperaturi za gotovo svaku državu na Zemlji.

Ono što se primijeti „na prvu“ jest da situacija diljem svijeta postaje – sve toplija. Pruge koje su jednom bile umirujuće plave boje, alarmantnom se brzinom pretvaraju u jarko crvene.

Prugice na slici prikazuju zatopljenje na globalnoj razini prema podacima o temperaturama od 1850. do 2018. godine.

FOTO/#ShowYourStripes

Prema tome – prosječna temperatura između 1971. do 2000. godine je postavljena kao granica između plave i crvene boje. Od te „granice“ tamno plave pruge prikazuju zabilježenu ispod prosječnu temperaturu u prošlih stotinu godina, a najtamnije crvene pruge - onu iznad prosječnu.

Svaka je regija na svijetu jedinstvena ovisno kojoj klimi pripada. Međutim, kod svake se može primijetiti trend porasta temperature. Slika ispod prikazuje primjerice SAD.

FOTO/#ShowYourStripes

Vidi se postojanje varijacija u godišnjim temperaturama, ali čitava država doživljava sve toplije temperature.

Situacija postaje sve toplija i u našoj državi. Prugice označavaju prosječne temperature u Hrvatskoj od 1901. do 2018. godine, a podatci su preuzeti s "Berkeley Earth". 

FOTO/#ShowYourStripes

Nedavno smo pisali o fotografiji s Grenlanda koja zorno prikazuje posljedice globalnog zatopljenja i klimatske krize. Stoga je zanimljivo pogledati i "prugice" s tog arktičkog otoka, gdje je zatopljenje itekako vidljivo. 

FOTO/#Showyourstripes

Hawkins kaže da je prugice dizajnirao da „započne razgovor o zatopljenju i rizicima klimatskih promjena.“

„Vizualizacija miče smetnje koje nam daju standardni grafikoni i dopušta gledatelju da uoči dugoročne trendove i varijacije u temperaturi, bez da mora išta drugo interpretirati“, prenosi Science Alert.

Znanstvenik ohrabruje ljude da podijele vizuale prugica na vlastite kreativne načine, a ekipa na društvenim mrežama je više nego dorasla izazovu.

Tako možemo vidjeti aute, navlake za namještaj, pa čak i haljine u bojama globalnog zatopljenja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.