Saborsko izaslanstvo 1. srpnja ide u Europski parlament

Jadranka Kosor: Voljela bih da su me pozvali na proslavu u Strasbourg

Dražen Ciglenečki

Premda je sastav izaslanstva donekle politički izbalansiran, pomalo čudi da se nije pronašlo mjesto za bivšu premijerku čija je vlada u lipnju 2011. okončala pristupne pregovore s Europskom unijom



ZAGREB U Europskom parlametu 12 hrvatskih zastupnika započet će 1. srpnja svoj mandat, a tim povodom saborsko izaslanstvo tog će dana boraviti u Strasbourgu. Vodit će ga predsjednik Sabora Josip Leko, a u izaslanstvu će još biti potpredsjednici Dragica Zgrebec (SDP) i Željko Reiner (HDZ), Daniel Mondekar (SDP), predsjednik Odbora za europske integracije, SDSS-ovac Milorad Pupovac, predsjednik Odbora za vanjsku politiku te predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Igor Dragovan.



Jadranka Kosor ipak će sudjelovati u događajima vezanim uz pristupanje Hrvatskoj Europskoj uniji. Ona je zajedno s ostalim bivšim premijerima pozvana na svečanu večeru kojoj će 30. lipnja u Klovićevi dvorima prisustvovati uzvanici iz inozemstva i Hrvaske. Tako će se na jednom mjestu ovim povodom okupiti Stjepan Mesić, Josip Manolić, Franjo Gregurić, Hrvoje Šarinić, Nikica Valentić, Zlatko Mateša i Jadranka Kosor. Neće biti dvojice nekadašnjih predsjednika Vlade, Ivica Račan umro je prije šest godina, a Ivo Sanader se nalazi u zatvoru. Obojica su dali značajan doprinos na europskom putu Hrvatske, Račan je podnio zahtjev za članstvo u Uniji, a za vrijeme Sanaderovog mandata Hrvatska je dobila status kandidata te započela i odradila velik dio pristupnih pregovora. 





Premda je ovaj sastav donekle politički izbalansiran, pomalo čudi da se mjesto nije pronašlo za, primjerice, bivšu premijerku Jadranku Kosor čija je vlada u lipnju 2011. godine okončala pristupne pregovore s Europskom unijom. I ona sama kao da je očekivala da će je se Leko sjetiti.


– Voljela bih da sam u saborskom izaslanstvu i mislim da bi to možda bilo i logično jer ipak sam kao premijerka završila pregovore. Vjerujem da bi moj dolazak u Strasbourg bio dobro primljen i među europskim zastupnicima, od kojih mnoge i poznajem, neovisno o tome jesu li socijalisti i demokršćani, rekla nam je predsjednica zastupničkog kluba u kojem su još Željko Kerum i Nevenka Bečić.


No, Jadranka Kosor ne bi htjela da ispadne da se žali na tretman.


– Predsjednik Sabora je tako odlučio, a, naravno, ipak je najvažnije da Hrvatska 1. srpnja postaje punopravna članica Europske unije, a ne tko će biti u prigodnom saborskom izaslanstvu, naglašava bivša premijerka.


Leko i hrvatski zastupnici imat će vrlo gusti program u Strasbourgu. Ispred zgrade, kao i u glavnoj dvorani, bit će podignute hrvatske zastave. Leko i povjerenik Europske komisije za proširenje Štefan Füle govorit će na sjednici Odbora za vanjsku politiku, a zatim će hrvatska zastava, u prisustvu gradonačelnika Rolanda Reisa, biti podignuta i ispred gradske vjećnice. Dan završava svečanim prijemom koji priređuje predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.