Zbog politike rezanja plaća

Hrvatska u blokadi: Sindikati od 5. lipnja pokreću koordinirani štrajk svih javnih službi

Gabrijela Galić

"Štrajk nije naša želja, ni naša volja. U to nas je gurnula naša Vlada s ministrom Mirandom Mrsićem" - izjavio je na današnjoj tiskovnoj konferenciji Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama



ZAGREB – Predstavnici jedanaest sindikata javnih i državnih službenika danas su najavili kako će nakon još jednog neuspješnog kruga pregovora s Vladom da se napusti politika rezanja plaća i mjera štednje od srijede 5. lipnja stupiti u – koordinirani štrajk.


“Štrajk nije naša želja, ni naša volja. U to nas je gurnula naša Vlada s ministrom Mirandom Mrsićem” – izjavio je na današnjoj tiskovnoj konferenciji Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.


Najava generalnog štrajka znači da bi se Hrvatska za koji dan – praktički uoči turističke sezone – mogla naći u potpunoj blokadi. Štrajkat će osnovne i srednje škole, fakulteti, medicinsko osoblje, carinici, državni i lokalni službenici i namještenici, zaposleni u HZMO-u….




U roku od pet dana mirenje treba biti okončano, a ukoliko sindikati i Vlada kao poslodavac nađu zajednički jezik, onda štrajka neće biti.


U osnovi, sindikati traže povratak svih umanjenih prava na razinu prije umanjenja u protekloj godini, bez obzira je li riječ o pravima koja su zajednička ili je u nekim slučajevima poslodavac nešto dublje zadirao u radnička prava. No povrat materijalnih prava ne traži se odmah, već sindikati Vladi ponovno nude sporazum o rokovima i načinu vraćanja.


Hoće li do dogovora doći, vidjet će se u petodnevnom postupku mirenja, a na koji će način sindikati organizirati štrajk, još nije poznato. Više informacija će dati, tvrde, početkom idućeg tjedna. Danas nisu htjeli govoriti o tome hoće li istovremeno stupiti u akcije, niti hoće li biti riječi o stupnjevanom štrajku.


“Mi ne uživamo u ovoj poziciji, jer je štrajk teška i krajnja mjera, ali ne znamo kako drugačije zaštititi prava naših ljudi nego ovakvim mjerama”, poručio je VIlim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, apelirajući na roditelje da ih razumiju i navodeći da bi roditelji trebali biti uz sindikate obrazovanja, više no što su to njihovi članovi.


Pojasnio je i zbog čega. Kako je kazao, njihova djeca dolaze u devastirane sustave, gdje ih očekuju nezadovoljni i frustrirani radnici. Upravo zbog toga bi roditelji trebali biti solidarni s javnim i državnim službama.