Žalobna atmosfera u HSP-u

HSP noć provodi na žiletu između mandata

Ljerka Bratonja Martinović

Hokejski dvoboj Medveščaka i Vienna Capitalsa i domjenak u susjednoj prostoriji,  gdje se služila lagana zakuska s menijem red štrudli, red salame,  izazvali su više interesa nego objava rezultata na državnoj televiziji



Do kraja neizvjesnu noć u kojoj se do zadnjeg časa nije znalo hoće li HSP nakon dvadeset godina izgubiti status parlamentarne stranke,  HSP-ovci u okupljeni u prostorima stranke proveli su ozbiljnih lica, svjesni da im je stranka na najnižim granama od svog nastanka. Nisu  imali ni najmanje  razloga za slavlje, za što bi im, po procjeni njihovog stranačkog šefa, bila dovoljna  tri saborska mandata potrebna za formiranje kluba zastupnika.  Nepovoljne izlazne ankete  dočekivali u komornoj atmosferi i prilično nezainteresirano, očito pomireni s lošim prolazom. Hokejski dvoboj Medveščaka i Vienna Capitalsa i domjenak u susjednoj prostoriji,  gdje se služila lagana zakuska s menijem red štrudli, red salame,  izazvali su više interesa nego objava rezultata na državnoj televiziji.


Žalobnu atmosferu dodatno su pogoršale vijesti o podjeli zastupničkih mandata, iz kojih je HSP  potpuno izostao. Realni izgledi da mu stranka po prvi puta u novijoj povijesti ispadne iz sabora,  tjerali su predsjednika stranke, Danijela Srba, da svakih par minuta iza tapeciranih vrata provjerava stanje u izbornim jedinicama na koje je računao.  HSP je praktički čitave večeri bio na rubu živaca, ili kako se izrazio Srb, na rubu žileta, balansirajući između jednog, dva ili nijednog saborskog mandata. Kao da su znali kakva ih večer čeka, nisu imali muziku, nisu imali optimizma, a nasmijana lica bila su rezervirana samo za tv-kamere. Nije ih ispio “podignuti” niti Điuliano, nesuđeni HSP-ov zastupnik, koji se sredinom večeri pojavio u stranci, izjavivši kako se spremno odazvao pozivu stranke u kojoj je već 10 godina da se politički angažira, iako je, kako je sam priznao, svjestan da je politika puno prljavija od estrade.


Kao da je znao što ih čeka, počasni predsjednik HSP-a Anto Đapić uopće se unatoč najavi nije pojavio u sjedištu stranke, a izostala je i većina vodećih HSP-ovaca. Vijesti o lošim rezultatima drugih stranaka dočekivane su s podsmijehom i zluradim opaskama, a vlastiti poraz pravaše je, vidjelo se na njihovim licima, teško razočarao.