Prihvatila pokroviteljstvo

Grabar-Kitarović ide na Bleiburg: U Jasenovcu bila sama, u Austriji će održati govor?

Dražen Ciglenečki

Zamolili smo predsjednicu za pokroviteljstvo, ona je to prihvatila i potvrdila nam svoj dolazak na komemoraciju, rekao nam je organizator skupa, predsjednik Počasnog blajburškog voda Bože Vukušić



ZAGREB » Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovat će na komemoraciji u povodu 70. obljetnice stradanja zarobljenih pripadnika poraženih vojnih formacija NDH, koja se 16. svibnja održava na Bleiburgu.



Posjet predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović Jasenovcu bivšeg je predsjednika Stjepana Mesića »malo podsjetio« na svojedobni posjet nadbiskupa Bozanića – »ali ona je stigla bar do spomenika, a Bozanić samo do polovice, pa mu se žurilo«.  Usprkos tome, Mesić poručuje kako je u Jasenovac »trebalo otići, jer su poruke s tog mjesta važne«. »Ako je igdje ustaški režim demaskiran, demaskiran je u Jasenovcu, najvećem od šezdeset logora u NDH. Ondje je poimenično utvrđeno više od 83 tisuće ubijenih, a vrlo se malo ljudi probilo iz obruča i preživjelo, znaju se imena svih njih«. Istim se povodom treba sjetiti i stratišta koja nisu bili logori, poput Jadovna na kojemu su samo ubijali, i gdje je na najbrutalniji način likvidirano između dvadeset i četrdeset tisuća ljudi.  Mesić, koji je u povodu proboja jasenovačkih logoraša u srijedu poslao javnu izjavu, jer će ga u nedjelju službeni put spriječiti da dođe u Jasenovac, primjećuje kako predsjednica u svojoj bilješci u jasenovačkoj knjizi dojmova »ne spominje ni ustaše, ni taj zločinački režim«. »A mora se naglasiti da je taj režim bio zločin i u ideji i u izvedbi«. Konstataciju predsjednice, prema kojoj je Jasenovac posljedica činjenice da je »nečasno iskorištena legitimna želja hrvatskoga naroda za svojom državom«, Mesić kaže kako »to nije dovoljna riječ«. »Nije riječ samo o nečasnome iskorištavanju, nego o najtežem zločinu koji se može zamisliti, o genocidu«, kaže Mesić.  Za najavljeni posjet predsjednice Bleiburgu, Mesić kaže da treba »vidjeti kakav će biti govor, ako ga bude«. »Ali mora biti jasno da nijedan ubijeni u Jasenovcu nije kriv ni za jednog ubijenog na Križnom putu, dok su mnogi ubijeni na Križnom putu bili krivi za ubijene u Jasenovcu i još šezdeset ustaških logora i stratišta, poput Jadovnog. Nije dostojno izjednačavati Jasenovac i Bleiburg.« Kao ilustraciju, Mesić dodaje kako bi se moglo dogoditi da predsjednicu na Bleiburgu dočeka Bože Vukušić, predstavnik Počasnog blajburškog voda. »Taj je čovjek u Njemačkoj bio osuđen na doživotnu robiju, pa je nekakvim dogovorom tadašnje vlasti početkom devedesetih prebačen u Hrvatsku. Kao predsjednik Sabora, čuo sam da radi u komisiji Vice Vukojevića, koja je imala prostoriju u Saboru. Otišao sam onamo, i našao jednog čovjeka. ‘Tko ste vi?’, pitao sam. ‘Bože Vukušić’, kaže. ‘A, vi ste taj. Van! Nikad više da niste prešli prag Sabora!’. I sad, ja njega isprašio iz Sabora, a on bi sada predsjednicu Republike mogao dočekati na Bleiburgu«, čudi se Mesić.


  Nakon što je predsjednica Republike u srijedu sama posjetila Spomen-područje Jasenovac i odlučila da će zaobići nedjeljnu komemoraciju 70. godišnjice proboja logoraša, nagađalo se da bi na isti način mogla postupiti i kad je u pitanju Bleiburg. U tom bi slučaju Kolinda Grabar-Kitarović slijedila primjere Ivice Račana, Ive Sanadera, Zorana Milanovića i Ive Josipovića. Njih četvorica su vijence kod spomen-ploče na Blajburškom polju položili u dane kad nije bilo komemoracije, što se svake godine održava u subotu ili nedjelju koje su najbliže 15. svibnja.




  Međutim, predsjednica Republike neće na Bleiburg otići 15. svibnja, nenajavljeno i bez prisustva medija, nego će dan kasnije biti na komemoraciji čije je i pokroviteljstvo nedavno preuzela. To nam je potvrdio Bože Vukušić, predsjednik Počasnog blajburškog voda, organizator komemoracije.


  – Zamolili smo predsjednicu za pokroviteljstvo, ona je to prihvatila i potvrdila nam svoj dolazak na komemoraciju – rekao nam je Vukušić, koji je jučer boravio u Bleiburgu zbog pripreme obilježavanja 70. godišnjice pokolja zarobljenih ustaša, domobrana i hrvatskih civila.


Pozivi iz dijaspore


Dolazak Kolinde Grabar-Kitarović na komemoraciju, već neko vrijeme reklamiraju i hrvatske katoličke zajednice u dijaspori. »Pođimo zajedno u Bleiburg, na povijestni velebni susret sa konačno opet hrvatskom predsjednicom, gđom. Kolindom Grabar-Kitarović, kako bi zajedno odali počast svim domoljubima koji su kroz stoljeća davali svoje živote na oltar vječne nam i jedine Domovine Hrvatske«, navodi se, primjerice, u pozivu Hrvatske katoličke zajednice u njemačkom Sindelfingenu, koja iz Stuttgarta, Ludwigsburga i Sindelfingena organizira autobuse za Bleiburg. U pozivu se ističe da će predsjednica Republike na komemoraciji održati prigodan govor. Misu će, priopćili su ranije iz Hrvatske biskupske konferencije, služiti kardinal Josip Bozanić. Inače, zagrebački nadbiskup je prije šest godina boravio u Jasenovcu također na specifičan način. Obišao je muzej, ali nije otišao do spomenika Kameni cvijet, zbog čega je tada bio izložen brojnim kritikama.


Prestigla Karamarka


Podsjetimo, do 2012. godine pokrovitelj komemoracije u Bleiburgu bio je Sabor, ali je predsjedništvo hrvatskog parlamenta na čelu s pokojnim Borisom Špremom ukinulo to pokroviteljstvo. Odluka je obrazložena time da se europski i hrvatski povjesničari ne slažu u potpunosti o zbivanjima neposredno po završetku Drugog svjetskog rata, te da stoga Sabor svojim pokroviteljstvom ne bi trebao nametati mišljenje o njima. Sisačkog biskupa Vladu Košića to je toliko razljutilo da je prvi put aktualnu vlast nazvao nenarodnom. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kasnije je preuzeo taj termin. Pokrovitelj komemoracije 2012. bila je Osječko-baranjska županija, 2013. godine Virovitičko-podravska županija, a prošle godine više županija, gradova i općina iz Hrvatske i BiH. Karamarko je najavio da će HDZ u slučaju izborne pobjede vratiti saborsko pokroviteljstvo, ali ga je, eto, Kolinda Grabar-Kitarović prestigla.