Zakonska obaveza

Državu košta ispravljanje nepravdi starih 70 godina: U tri godine za oduzetu imovinu pola milijarde kuna

Jagoda Marić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Naknada se isplaćuje za oduzete stanove, poslovne prostore, poljoprivredna zemljišta, šume i šumska zemljišta, brodove i brodice, tamo gdje nije bio  moguć povrat te imovine. Država naknadu isplaćuje kroz obveznice, dok je iznimno za stanove utvrđeno da se dio naknade, i to 25 posto, isplaćuje u novcu



U  ovoj i sljedeće dvije godine  država za naknadu imovine oduzete za vrijeme jugoslovenske komunističke vladavine mora odvojiti gotovo pola milijarde kuna.  Naime, proračunski plan Fonda za naknadu oduzete imovine u te tri godine planira naknadu od ukupno 490 milijuna kuna. Uz to su troškovi  administracije  gotovo 32 milijuna kuna. To znači da će u sljedeće dvije godine za ispravljanje nepravdi starih 70 godina Hrvatska odvojiti zapravo više od pola milijarde kuna. Iako se u odnosu na cijelu proračunsku potrošnju radi o iznosima koji čine tek promile, u ovoj je godini to, primjerice, riječ o sredstvima koja su veća od iznosa za koji je smanjen proračun Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.  Tako će se za naknadu imovine u  ovogodišnjem proračunu odvojiti više od 160 milijuna kuna. Iznos je lani bio oko 150 milijuna kuna. 


Naknada se isplaćuje za oduzete stanove, poslovne prostore, poljoprivredna zemljišta, šume i šumska zemljišta, brodove i brodice, tamo gdje nije bio  moguć povrat te imovine. Država naknadu isplaćuje kroz obveznice, dok je iznimno za stanove utvrđeno da se dio naknade, i to 25 posto, isplaćuje u novcu u roku od šest mjeseci od  pravomoćnosti svakog zaprimljenog rješenja. Od kada je zakon stupio na snagu, povrat je dobilo više od 22 tisuće bivših vlasnika ili njihovih nasljednika, a ukupna je  vrijednost naknade oko dvije milijarde kuna. 


I koliko se god državi u besparici taj novac činio značajnim, oni koji dobiju naknadu dobivaju do najviše 3,7 milijuna kuna. 




Naime, zakonom je to propisano kao  maksimalna naknada i to za imovinu za koju se procijeni da je njezina vrijednost više od 75 milijuna kuna, što znači da u konačnici obeštećenje vlasniku ili njegovim nasljednicima pokriva manje od pet posto vrijednosti oduzete imovine.  No, u slučajevima kad je imovina manje vrijednosti, i postotak naknade je veći. Tako se primjerice za imovinu od pet do deset milijuna kuna isplaćuje naknada od 2,33 milijuna kuna do 3,2 milijuna kuna, što  znači da obeštećenje pokriva od 32 do 47 posto vrijednosti imovine.