Javite se istraživačima Instituta Plavi svijet ako ga uočite!

Delfinu prijeti smrt jer ga je nepoznati bandit pogodio harpunom

Ana Braškić

Mole se svi koji uoče dupina s harpunom u leđima neka se jave u Institut na broj telefona 0917697442. Dupinu treba što prije pomoći jer ova rana mogla bi ga dugotrajno iscrpiti, a u konačnici prouzrokovati i njegovu smrt



VELI LOŠINJ Oko 11 i 30 južno od otoka Oliba, istraživači Instituta Plavi svijet iz Velog Lošinja uočili su dupina s harpunom u leđima. Dupina nije bilo teško identificirati obzirom da se radi o dobrooznačenom rezidentnom dupinu, Bojanu, kojeg istraživači redovito prate od 2004. godine.


Prema riječima istraživača koji su ga uočili, a potom pratili oko sat vremena, dupin Bojan se za sada ponaša normalno i pliva u smjeru Lošinja. Kako nam javljaju iz Instituta Plavi svijet za očekivati je da će se približiti obali pa mole sve koji uoče dupina s harpunom u leđima neka se jave u Institut na broj telefona 0917697442. Dupinu treba što prije pomoći jer ova rana mogla bi ga dugotrajno iscrpiti, a u konačnici prouzrokovati i njegovu smrt. 


Kazna za usmrćivanje ove vrste sisavaca je 35 tisuća kuna, a dupini su kao i cijela skupina kitova u Hrvatskoj zaštićeni Zakonom o zaštiti prirode. Zakon zabranjuje je namjerno hvatanje, držanje i ubijanje zaštićenih vrsta, te njihovo namjerno uznemiravanje.