Potvrda identiteta ni nakon devetnaest dana od pronalaska tijela nije stigla iz Zagreba

Agonija roditelja poginulog Riječanina Alena Poropata se nastavlja: Identifikacija odgađa pogreb

Ivor Balen

Tijelo se nalazi na patologiji Opće bolnice Pula, gdje je obavljena obdukcija, ali se još čekaju nalazi DNK analize koji bi trebali potvrditi da se doista radi o Alenu Poropatu



RIJEKA Prošlo je devetnaest dana od pronalaska posmrtnih ostataka Riječanina Alena Poropata, a Županijski sud u Puli još uvijek nije završio postupak identifikacije. Tijelo se nalazi na patologiji Opće bolnice Pula, gdje je obavljena obdukcija, ali se još čekaju nalazi DNK analize koji bi trebali potvrditi da se doista radi o Poropatu.


   Zašto se postupak toliko otegao? Na patologiji pulske bolnice jučer se razlog nije mogao saznati jer tamošnji liječnici, kako kažu, »ne smiju davati informacije«.


   Od glasnogovornice Županijskog suda u Puli Edvine Draguzet doznajemo da je nalogom istražnog suca određeno utvrđivanje identiteta mrtvog tijela metodom DNK analize, koja je povjerena Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta na zagrebačkoj Šalati.




Do jučerašnjeg dana pulskom sudu nije stigao nalaz DNK analize, no on se očekuje kroz kraće vrijeme.


  Odgovarajući na naš upit, glasnogovornica Draguzet navela je da je istražni sudac naložio i prometno-tehničko vještačenje ispravnosti skutera koji je pronađen nedaleko od tijela muškarca, kao i da do jučerašnjeg dana sud u Puli nije zaprimio nijedan nalaz vještačenja.

Službenog nalaza i mišljenja patologa o uzroku i vremenu smrti, doznajemo, u sudskom spisu još nema i neće ga biti sve dok se u Zagrebu sa sigurnošću ne utvrdi identitet osobe.



Alen Poropat nestao je 29. svibnja, odvezavši se na skuteru s Bivija u pravcu Opatije nakon što je popio kavu u društvu Emila Černeke.


Pronađen je 23. srpnja u provaliji uz cestu koja od Rijeke vodi prema Buzetu, četiri kilometra od Buzeta.


Prema prvim i neslužbenim zaključcima, procijenjeno je da je izgubio kontrolu nad motorom u blagom lijevom zavoju, nakon čega je sletio u provaliju na desnoj strani kod odmorišta između Mohorovih njiva i Selci.



   Čekanje na završetak postupka identifikacije najviše pogađa Alenove roditelje, koji ne mogu organizirati pogreb i dostojno se oprostiti od jedinca.


Oštre reakcije pojavile su se na još uvijek aktivnoj facebook grupi »Nestao Alen Poropat – Šole«, gdje se apelira na institucije da obave posao brže i konačno prekinu agoniju u kojoj se nalaze Poropatovi roditelji. 


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista u četvrtak, 11. kolovoza 2011.