Četvrt milijarde za modernizaciju putničkog prijevoza

HŽ ulazi u 21. stoljeće: Kartu za vlak 2015. moći će se kupiti i na internetu

Gabrijela Galić

Vlada bi na današnjoj sjednici HŽ Putničkom prijevozu trebala dati državno jamstvo za 250 milijuna kuna kredita u Privrednoj banci kao nositelju ponude te Hrvatskoj poštanskoj banci



ZAGREB HŽ Putnički prijevoz kreće u modernizaciju sustava prodaje karata, pa će putnici i u Hrvatskoj napokon moći kartu za vlak kupiti putem interneta, ne samo u domaćem prometu već i izvan zemlje.


Putnik iz Hrvatske, najvjerojatnije od 2015. godine, moći će iz dnevog boravka kupiti prijevoznu kartu za relaciju od Zagreba do Pariza.


Osim uvođenja međunarodne prodaje karata, putnici koji preferiraju vlak kao prijevozno sredstvo karte će moći kupovati na stabilnim bezgotovinskim automatima u kolodvorima, ali i u samom vlaku jer je plan nabaviti i mobilne terminale.




Informatizacija HŽ Putničkog prijevoza odavno se očekuje. Pogurat će je činjenica da će se za četiri godine potpuno liberalizirati putnički promet željeznicom.


No, za iskorak u budućnost potreban je novac. Vlada bi na današnjoj sjednici tako HŽ Putničkom prijevozu trebala dati državno jamstvo za 250 milijuna kuna kredita u Privrednoj banci kao nositelju ponude te Hrvatskoj poštanskoj banci, s počekom od tri godine.



Izmjenama propisa kojima se reguliraju pravila igre za nautičare, ukinut će se posebne naljepnice, tzv. »vinjete« koje su nautičari trebali nabaviti prije početka plovidbe u Hrvatskoj. Nautičari će morati imati dokaz o plaćenoj boravišnoj pristojbi, dokaz da je plovilo sposobno za plovidbu te da je osoba koja njime upravlja za to sposobna. Na plovilu se mora nalaziti i dokaz o vlasništvu ili punomoć za korištenje te dokaz o osiguranju. Mjere ograničavanja broja osoba koje mogu boraviti na stranim plovilima, uvedene 2004. zbog suzbijanja »crnog čartera« tako se djelomično mijenjaju. Pa se ukida i popis osoba koje borave na stranim jahtama i brodicama.



Većina tih sredstava, 122,7 milijuna kuna utrošit će se za najam trasa i tekuću likvidnost poduzeća. Do kraja godine u obnovu će ići i 100-tinjak vagona, lokomotiva i motornih vlakova za što će se utrošiti 70 milijuna kuna. Za informatizaciju poduzeća osigurano je 27,6 milijuna kuna dok je ostakat kreditnih sredstava namijenjen programu modernizacije i izgradnje objekata.


Vlada bi trebala prihvatiti ponudu rumunjskog Feroviara za kupnju 75 posto HŽ Carga. Rumunjski kupac obvezuje se da će u roku od 30 dana od sklapanja ugovora uplatiti 30 milijuna eura za otplatu glavnice kredita osiguranog državnim jamstvima.


Unijet će i 10 milijuna eura obrtnih sredstava, dok bi 20 milijuna eura Feroviar trebao uložiti u modernizaciju voznog parka. Do kraja iduće godine treba zamijeniti oko 80 milijuna eura državnih jamstava za dugoročne kredite s odgovarajućim kolateralom.