Presedan

NEZADOVOLJNI ODBOJKAŠI Dno dna! Prekinuli natjecanje i donijeli odluku o prvacima bez konzultacije s klubovima

Ivan Volarić

Foto Arhiva NL

Foto Arhiva NL

U kuloarima kruži priča da će tri hrvatska kluba iduće sezone igrati Interligu i onda se, kada se to uzme u obzir, nameće razmišljanje da je ovom odlukom netko sebi nešto namjestio - kaže Velimir Liverić, trener riječkih odbojkaša



RIJEKA Velimir Liverić, tajnik odbojkaškog saveza Primorsko-goranske županije i trener riječkog prvoligaša, dosta teško primio je odluku Upravnog odbora Hrvatskog odbojkaškog saveza o konačnom prekidu prvenstva i zaključivanju plasmana na temelju rezultata postignutih do velike zdravstvene krize izazvane epidemijom koronavirusom. Liverić najviše spori činjenicu da je odluka donijeta bez ikakve konzultacije s odbojkaškom bazom i onima koje se ta odluka najviše tiče: klubova!


– Odluka se u prvom redu nije morala donositi sada, odnosno moglo se i trebalo prije toga porazgovarati sa svim klubovima i županijskim savezima te čuti njihovo mišljenje – govori Liverić. – Nije se trebala sazivati Skupština ili neki veliki sastanak u Zagrebu. Sve te konzultacije mogle su se obaviti telefonski. Dakle, nakon što bi se prikupila sva mišljenja i primjedbe donijela bi se odluka koja bi bila ipak odraz razmišljanja većine. Prije svega sramota je da dva kluba uopće ne igraju domaće prvenstvo, a hrvatska muška odbojka je ionako u teškoj situaciji. Dakle, zagrebačka Mladost i Mladost Ribola Kaštela su do ova dva kola doigravanja igrali samo Interligu čime su prekršene odluke Skupštine HOS-a, ali i Zakon o sportu. Povrh svega donesena je odluka o naslovu prvaka, a oni nisu odigrali niti jednu međusobnu utakmicu ove sezone. To odluka je za mene dno dna, a ponajviše zbog toga što se nije konzultirala baza, klubovi i županijski savezi. Očito je da klubovi u Hrvatskoj postoje samo da bi sufinancirali rad saveza. To je moje osobno mišljenje, a vjerujem da će iza tog mojeg razmišljanja stati i kompletan klub.


Odbojkaši Rijeke su sezonu zaključili na četvrtom mjestu zahvaljujući lošijem poen količniku.


Interliga




– Izgubili smo treće mjesto za jedan poen… U 90 posto sezone smo bili prvi u ligi bez dviju Mladosti. U kuloarima kruži priča da će tri hrvatska kluba iduće sezone igrati Interligu i onda se, kada se ta informacija uzme u obzir, nameće razmišljanje da je ovom odlukom netko sebi nešto namjestio. Ukoliko je to istina, onda ispada da se čekao povoljan trenutak da se donese takva odluka.


U praksi to znači da bi pored dviju Mladosti pravo na igranje Interlige dobila Mursa, a ne Rijeka, koja je također zainteresirana za igranje MEVZA-ina prvenstva.



– Naravno da smo zainteresirani jer bismo kroz to natjecanje dobili jače utakmice. Bilo bi više publike, lakše bi vjerojatno došli do nekog sponzora, a igrali bi i kvalitetnije natjecanje. Međutim, i dalje tvrdim ono što tupim već 20 godina – nacionalno prvenstvo mora biti svetinja! Onaj tko se osjeća jakim financijski i igrački neka igra jedno i drugo natjecanje, dakle Interligu i domaće prvenstvo koja je osnova svega. Najgore od svega je što u Interligi ne igraju domaći igrači, ne kale se mladi, a to bi trebala biti poanta. Igraju stranci! A to ne koristi niti klubovima, niti hrvatskoj reprezentaciji. Situacija je nažalost takva. Više bi vrijedilo da se na neki način pojača hrvatska liga i da se onda ti mladi igrači kale kroz jake utakmice.


Raspuštanje ekipe


Riječki odbojkaši ne treniraju još od prošloga tjedna, a nakon ove odluke igrači koji nisu iz Rijeke bit će poslani svojim kućama. Prva momčad Rijeke se doslovce raspušta.


– Dečki su dobili program vježbi da nešto odrade kući. Čisto zbog sebe. Igrači koji su iz drugih sredina morat će se vratiti kućama jer situacija očito neće tako skoro biti bitno bolja – dodao je Liverić i s pozicije tajnika Županijskog saveza najavio da se tek trebaju donijeti odluke o tome da li će se proglasiti prvaci u nižim uzrasnim kategorijama ili će se sačekati.


– Nema žurbe. Pretpostavka je da neće biti treninga još mjesec dana, a po meni je suludo nakon toga kretati s natjecanjima. Razgovarat ćemo s klubovima, vidjeti kakva su njihova razmišljanja. Jedna je varijanta da nemamo prvake osim u juniorskoj kategoriji koja je završena, ili da postupimo kako u slučaju seniora. U svakom slučaju imamo vremena za donošenje te odluke – rekao je Liverić.