Fran Čubranić

Riječanin najbolji mladi vaterpolski golman svijeta: ‘Ovo je dobar uvod za ostvarenje snova’

Igor Duvnjak

NIŠTA BEZ ODRICANJA – Fran Čubranić / Snimio Silvano JEŽINA

NIŠTA BEZ ODRICANJA – Fran Čubranić / Snimio Silvano JEŽINA

Meni je ovo bio posljednji nastup u mlađim selekcijama i ovo je bio dobar uvod. Mislim da ću i ubuduće biti na širem popisu A reprezentacije – kaže mlada vaterpolska nada s Kantride



RIJEKA Novi vaterpolski val s Kantride već huči međunarodnim vodama, taj huk se itekako osjetio na nedavnom Svjetskom prvenstvu U-20 u Beogradu, gdje je tandem »Primorja Erste banke«, vratar Fran Čubranić i centar Lovro Paparić osvojio srebrnu medalju. Čubranić se pritom prometnuo u najuspješniju »hobotnicu« natjecanja, izabran je za najboljeg vratara Svjetskog prvenstva.


»Primorjaš« među hrvatskim vratnicama slavi priznanja, a pritom je i zrnaca žaljenja jer je Hrvatskoj zlato izmaklo tek poslije dramatičnog raspleta i izvođenja peteraca.


– Sigurno da nakon onakvog poraza u finalu ostaje jedan gorki okus, ali gledano sveukupno na to prvenstvo, da nam je netko prije prvenstva rekao da ćemo biti drugoplasirani, mislim da bismo to odmah potpisali – svjedoči Fran Čubranić.




– Mislim da je ovo jedan veliki rezultat, ipak je to drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu. Nažalost, propustili smo tu priliku za zlato, ali to je po onoj »nekome sreća, nekome nesreća«. Ti peterci su uvijek nekakav rulet. Inače, u igri smo imali veliku prednost od 5:2 koju smo nažalost izgubili te ostaje gorak okus finala. S druge strane, sve u svemu ovo je sveukupno bez sumnje jedan vrhunski rezultat.


Taj dojam upotpunjuje i to što su Fran među vratnicama i igrači u polju ispred njega završili prvenstvo s čak šest pobjeda i jednim remijem u sedam utakmica, poraženi su tek jednom i to petercima.


– U redovnom tijeku igre nismo izgubili niti jednu utakmicu te stvarno možemo biti sveukupno zadovoljni.


Kompliment


Za takva ostvarenja momčad mora imati brojne odlike, riječki vratar posebno ističe uspješno obavljanje defanzivnih zadaća.


– Glavna odlika je sigurno bila obrana, ona je davala sigurnost.  Moram reći da greške, koje su se događale u napadu, nisu uspjele poremetiti red u obrani. Najviše nam je nedostajao bolji napad, a sigurno je da smo imali najbolju obranu na turniru. O tome govori i broj primljenih pogodaka. Eto, u ovoj posljednjoj, izgubljenoj utakmici, poslije četiri četvrtine primili smo sedam golova, što u vaterpolu nije puno. To je međutim ipak bilo previše te nismo pobijedili u redovnom tijeku igre – kaže Fran.


O igri je govorio i izbornik svjetskih prvaka, strateg A reprezentacije Ivica Tucak, dojam je da je riječ o jedinstvenom modelu igre kojim igra hrvatska reprezentacija.


– U modernom vaterpolu ekipa koja namjerava napraviti rezultat, mora prije svega imati odličnu obranu, a golovi u napadu će doći. Mislim da su izbornik A reprezentacije Tucak i naš izbornik Nikica Gulin stvarno zadovoljni, bez obzira na izgubljeno finale. Sigurno da u toj ekipi vide nekoga tko će u budućnosti biti na širem popisu seniorske reprezentacije, a možda u nekom dužem periodu i standardni igrač u toj ekipi – smatra riječki čuvar mreže.


Čubranić je već bio s A reprezentacijom na pripremama uoči Svjetskog prvenstva u Budimpešti, a izbornik Ivica Tucak ga je nedavno spomenuo navodeći da u njegovom uzrastu na svijetu nema boljeg vratara.


– To je za mene veliki kompliment od takvog čovjeka, koji je nedavno osvojio Svjetsko prvenstvo, u samom je vrhu svjetskog vaterpola.  Sigurno je da očekujem opet poziv u A reprezentaciju. Meni je ovo bio posljednji nastup u mlađim selekcijama i ovo je bio dobar uvod. Mislim da ću i ubuduće biti na širem popisu A reprezentacije.Svjestan je naravno da će u ostvarenje takvih ambicija morati užložiti silan trud.


Fran je po godinama srednji u obitelji vaterpolskih vratara Čubranića. Nekada je branio otac Mauro, u klubu sada brani i Franov mlađi brat.– Moj mlađi brat Mauro Ivan Čubranić za svoj uzrast pokazuje ogroman potencijal. Ima odlične fizičke karakteristike, u njegovoj kategoriji je na vrhunskoj razini i nadam se da će tako nastaviti. Nas dva brata jednog dana u prvoj ekipi »Primorja«? Nadam se da će biti tako – ističe Fran.  


Obveze i fakultet


– Bez sumnje da će trebati puno raditi, to je uvjet o kojemu se ni ne priča. To se podrazumijeva. Ovo što je bilo je lijepo, super, ali to je bilo jučer, gleda se na sutra, na novu sezonu. Treba uložiti novi rad, treba upornosti, koja je u vaterpolu uvijek jako bitna.


Fran je do sada uspješno spajao školske obveze s napornim treninzima i putovanjima, a misli tako i nastaviti.


– Student sam na Fakultetu za  ugostiteljstvo i menadžment u Opatiji, završio sam prvu godinu. Obveze se može uskladiti. Prije svega je bitna  dobra organizacija vremena, a za onoga koji se želi obrazovati, sportske obveze nisu nikakav veći problem radi li se redovito i na sportskoj i na obrazovnoj strani.


Pred njim je tek kratki tjedan dana odmora nakon čega će se javiti treneru Igoru Hiniću i priključiti se pripremama drastično podmlađene ekipe »Primorja Erste banke«.


– Ovo bih sada s našom ekipom nazvao početkom jednog projekta u kojem ćemo ja i par igrača, koji su prošle sezone bili najmlađi, sada biti nekakva osnova. Sigurno da će trebati strpljenja i puno uigravanja, ali mislim da imamo stvarno odličnog trenera i da ćemo nakon nekog vremena postati stvarno kvalitetna ekipa – zaključuje Fran Čubranić.