Primorje EB protiv Juga CO

Radu: Navijači su nam bili od velike pomoći, neka tako bude i sada

Igor Duvnjak

Foto Roni BRMALJ

Foto Roni BRMALJ

Dubrovčani će nastojati unijeti više kaosa jer nemaju centra, a mi moramo biti inteligentni i ne prihvatiti način igre koji nam ne odgovara. Moramo igrati hladne glave, mirno do kraja, onako kako znamo – upozorava srčani borac Cosmin Radu  



RIJEKA Vaterpolski divovi sa sjevera i juga Jadrana stigli su poravnati u pobjedničku luku, u subotu  na Kantridi  »Primorje Erste banka« i »Jug Croatia osiguranje« odlučuju tko će biti novi hrvatski prvak. »Primorjaši« su na svom bazenu neporaženi od 4. svibnja  2013. godine, kada su ih nadigrali baš Dubrovčani 9:8. Iza finalista su četiri vrlo uzbudljiva i izjednačena  nadmetanja, omjer je 2:2. Oba velika kluba su ostvarila pobjede na svom terenu, Riječani su slavili dva puta sa po golom razlike, Dubrovčani u oba navrata nakon ruleta peteraca. Nakon ove njihove pobjede u srijedu iz riječkog tabora čule su se primjedbe na suđenje, govorilo se o promjeni sudačkog kriterija nakon što su Riječani u Gružu  poveli  5:0. Pritom je u prvi plan iskočio »Primorjev« centar Cosmin Radu i način na koji je čuvan, a da to suci nisu adekvatno kažnjavali.


– Uvijek prvenstveno nastojim gledati svoju igru. Koncentriram se na ono što mogu učiniti i na to u čemu griješim, odnosno na ono što mogu popraviti – kaže Cosmin Radu, iza kojeg je  sjajna sezona. Izvan terena je vrlo miran i odmjeren u izjavama, u igri je »krokodil na dva metra«. – Ne razmišljam toliko o sucima. Ako oni odluče na jedan ili drugi način, ja se na to pokušam priviknuti i pritom dati u igri sve ono najbolje  što mogu.


Nema umora


Prilagodba na sudački kriterij u prošloj, dubrovačkoj utakmici, je priča za sebe budući da se u posljednje dvije četvrtine čula drugačija sudačka glazba, a Radu je morao iz igre prije kraja zbog tri osobne pogreške.




– Nisam mogao učiniti puno toga jer su suci zbilja promijenili svoj način suđenja i dosuđivanja isključenja i to ne toliko što se tiče borbe na centarskoj poziciji već borbe igrača koji su na vanjskim pozicijama. To je za nas kao momčad bio hendikep jer su nam dosudili tolika isključenja bez lopte. Mislim da su im dosudili previše igrača više budući da je »Jug« momčad koja igra bez klasičnog centra.


»Primorje EB« je doživjelo šok nakon što su već svi praktički vidjeli pobjedu, izgubljeno je visoko vodstvo i na kraju je upisan itekako bolan poraz na ruletu peteraca. Ostalo je malo vremena za psihološki oporavak nakon teškog poraza.


– Naš sportski svijet i funkcionira tako da dobivamo  i gubimo utakmice. Stoga ostavljamo za sobom ono što je bilo prije i mislimo na iduću utakmicu jer je ona važna. Uvijek je tako. Bliži se kraj sezone i igrači su umorni od ubitačnog ritma odigravanja utakmica, ali rumunjski sidrun je pun poleta.


– Kraj sezone je blizu, ali  umor ne osjećam. Ovo su najljepše utakmice sezone i za ovo smo trenirali čitavo vrijeme. Sada ćemo dati sve od sebe  do kraja, pred nama su još tri utakmice. 


Pomoć s tribina


Pred njegovom ekipom je ligaška »utakmica istine« s velikim rivalom, susret koji daje odgovor o prvaku.


– Imamo mogućnost igrati pred našom publikom. Siguran sam da će tribine biti prepune i da će nam navijači dati ruku da dobijemo utakmicu. Svaki put kada smo igrali u Rijeci publika je bila od velike pomoći.  Utakmica će svakako biti teška, ali siguran sam da će biti prekrasna.  Moramo samo nastaviti igrati kao i do sada. Znamo svoju taktiku, nećemo ništa posebo mijenjati. Dubrovčani će nastojati unijeti više kaosa jer nemaju centra, a mi moramo biti inteligentni i ne prihvatiti način igre koji nam ne odgovara. Moramo igrati hladne glave, mirno do kraja, onako kako znamo. Tako smo igrali i u Dubrovniku, ali ne tijekom cijele utakmice. Očekujem veliki broj naših navijača, uživam igrati pred njima.


Utakmica počinje od 18.30 sati uz TV prijenos na HTV 2, a sudit će Talijan Massimiliano Caputi i Grk George Stavridis.